Magnus (16) vil bli bilselger

Av
Artikkelen er over 3 år gammel

Magnus Vonen Børli (16) ser fram til hver torsdag. Da er han flue på veggen hos Harestua Auto.

DEL

HARESTUA: Han har salg i sikte, Magnus Vonen Børli fra Grua, elev ved service og samferdsel vg1 på Hadeland videregående skole.

Han er litt arvelig belastet med en far som også jobber med salg, men i en helt annen bransje. 16-åringen peiler seg inn på bilbransjen. Siden i fjor høst har han hver torsdag hatt praksisdag med erfarne fagfolk i bilbutikken på Harestua.

Fra mekanikk til salg

Det trives han godt med, forteller han når Ifarta stikker innom for en prat. Praksisplassen fikk han etter eget ønske og med god hjelp fra en av lærerne på skolen.

– Førstevalget var Harestua Auto, forteller unggutten med klare framtidsplaner, men med bilmekanikeryrket i bakhodet til å begynne med. Det endret seg etter hvert.

– Det er bilselger jeg vil bli. Derfor valgte jeg salg og service i stedet for TIP (Teknisk industriell produksjon), forteller han. Det han var spesielt interessert i var å se hvordan det var jobbe i bilforretning. Så langt har forventningene innfridd.

Velkomment avbrekk

– Jeg synes dette er spennende. Og kult, sier han. Arbeidsoppgavene er mange, varierte og forskjellige. Han har også vært med på salgsprosessen fra start til mål sammen med selger Lene i butikken.

Den kommende bilselgeren synes det er godt å komme ut av klasserommet en dag i uka og innrømmer at han er litt skolelei. Gjøremålene, loggføringen og refleksjonene over hva han gjør og lærer i løpet av praksisdagene er et velkomment avbrekk, synes han.

– Jeg er blitt tatt imot veldig bra her fra hyggelige kolleger. Jeg har søkt på vg2, salg, service og sikkerhet. Etter det blir det lærlingplass, tilføyer han og håper han kan fortsette samme sted neste år med to praksisdager.

– Men er det egen lærlingplass som bilselger?

– Det tror jeg ikke. Så da blir det å være lærling innen salg og etter det får jeg vinkle meg inn på bilsalg. Kanskje Bilakademiet, sier den målbevisste skoleeleven, som får gode skussmål av arbeidsgiveren.

Fornøyd sjef

– Det er veldig spennende å jobbe med Magnus som har vært med på litt kursing og er med steg for steg med meg og de andre ansatte, forteller daglig leder Elisabeth Hanserud.

– Han prøver seg på stadig nye ting, som å snakke med kunder om forsikring, finansiering, skriver tilbud, gjør forskjellig tilrettelegging, tar imot nye biler osv. Ja, han tar også initiativ selv og tørker støv av bilene i butikken før jeg kommer på jobb, sier hun og ler fornøyd.

En variert hverdag for den unge praksiseleven, altså.

– Spennende for oss å ha en med interesse for bilsalg, som vi kan lære opp, sier Hanserud, og liker tanken om egen lærlingordning som bilselger.

– Ja, det er interessant. Og hvorfor ikke, når noen tar sikte på og er bestemt på at det er dette de vil jobbe med.

Artikkeltags