Gå til sidens hovedinnhold

Bibliotek er ikke nevnt i Gjøvik-skolenes leseplan

Artikkelen er over 2 år gammel

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Mange er bekymret for leseferdighetene i Gjøvik-skolen etter at resultatene fra de nasjonale prøvene i lesing for femte trinn ble offentliggjort. 32 prosent av femteklassingene i Gjøvik er på mestringsnivå 1, noe som sier at læring også i andre fag kan bli utfordrende for disse elevene.

Gjøvik-skolenes egen leseplan skisserer mye godt arbeid med lesing, særlig med de tekniske sidene ved lesing. Det er betryggende, men lesing handler om mye mer enn dette. Å tenne lesegleden er noe av det viktigste vi kan gjøre for et barn. Elever med positive leseopplevelser vil strekke seg etter flere og utvikle ferdighetene samtidig som de styrker selvbildet, oppdager nye verdener og kobler av med lesing.

Heldigvis nevner planen også lesemotivasjon. Lærerne skal hjelpe elevene med å finne tekster som angår dem. Av egen erfaring vet jeg at det er krevende for lærere å være oppdatert på ny barnelitteratur og finne bøker til mange og tjue elever.

Heldigvis finnes det folk som er eksperter på slikt! De er bibliotekarer og skolebibliotekarer. Alle elever i norsk skole har lovfestet tilgang til skolebibliotek, og aller best virker skolebibliotekene når de er bemannet av en skolebibliotekar som har nok ressurser til å holde på med aktiv formidling.

Verken skolebibliotek eller samarbeid med folkebibliotek er nevnt i Gjøvik-skolenes leseplan. Jeg vil anbefale skoleledelsen å få arbeid med skolebibliotek inn i planene, og politikerne i Gjøvik å stille krav til skolebibliotekene de har ansvar for, gjerne også besøke dem.

Forskning tilsier at målrettet arbeid med formidling og leseglede i skolen gir gode resultater for læring og livsmestring.

Kommentarer til denne saken