Gå til sidens hovedinnhold

Betydningen av politireformen

Artikkelen er over 1 år gammel

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Sp vil skru tiden tilbake til den gang de selv satt i regjering. Med lensmannskontor som ikke hadde hverken kunnskap eller ressurser til å takle dagens kriminalitet.

Nok en gang har terror rammet oss. En ung høyreekstremist angrep en moské. Han er siktet for å ha drept sin stesøster og det er nok i seg selv. Drap, knivstikking, umotivert vold og gjengoppgjør er blitt dagligdags. Enkelte steder tør ikke vanlige folk å ferdes etter mørkets frembrudd. Nei jeg snakker ikke om svenske tilstander men norske.

Allikevel vil Sp reversere politireformen og gjenskape lensmannskontorene. Disse enhetene ville ikke hatt nubbesjanse til å håndtere dagens kriminalitet. Men jeg kan forstå Sp. Alle har jo lest, sett eller hørt om «folk og røvere i kardemomme by». Med politimester Bastian og kardemommeloven som sier at du skal være snill og grei og ellers kan du gjøre som du vil. For noen år siden var det slik i Norge. Trodde vi. Helt frem til 22 juli 2011. Frem til da hadde de rødgrønne med justisminister Knut Storberget sørget for å redusere politi og forsvar til en vits. La meg sitere justisminister Storberget; løsningen på uro og bråk i byene er å stenge skjenkingen av alkohol 1 time tidligere. Det hadde svært liten effekt 22 juli 2011.

Vi overtok regjeringsmakten i Norge i 2013 og hadde en formidabel oppgave foran oss. Gjenoppbygge forsvaret og politiet. Utdanne nye politifolk. Ruste oss for en helt ny type kriminalitet. Og som om ikke det var nok måtte vi også gjøre noe med etterslepet av vedlikehold på vei og bane. Vi er godt i gang. På alle områder, men det tar tid.

Til deg som leser dette. Når hørte du sist om et bankran? Husker ikke? Vi må helt tilbake til Nokas-ranet i 2004. Dagens kriminalitet er helt annerledes. 19 mars i år ble Hydro angrepet av et virus og måtte stoppe all virksomhet. Ann Elisabeth Hagen ble bortført med krav om løsepenger i kryptovaluta. En ung gutt tok sitt eget liv etter seksuell utpressing på internett. Unge jenter og gutter blir kontaktet på nettet av voksne menn og kvinner som ønsker sex med mindreårige. Daglig blir norske menn og kvinner frastjålet sin ID og får livet snudd opp ned. Dette er dagens kriminalitet. Tror du lensmannskontoret på Raufoss eller Lena ville vært i stand til å håndtere dette?

Politireformen tar tid. Da vi overtok i 2013 hadde vi en gjennomsnittlig politidekning på 1,7 pr tusen innbygger. I dag er tallet 1,9 og vårt mål er 2 pr tusen. Dette målet når vi neste år. Da vi tok over ble det utdannet 250 politifolk hvert år. Mange av dem fikk ikke jobb fordi stillingene ikke var der. I dag utdanner vi 750 pr år og alle får jobb. I tillegg ansettes det sivile med ekspertise på data- og kryptokriminalitet. Denne kompetansen var før 2013 forbeholdt Oslo, Bergen og Trondheim. I dag har vi den i alle politidistrikter takket være politireformen. Alle ønsker vi å se «politimester Bastian» fremst i 17 mai-toget, men sannheten er at i fremtiden er politiet bevæpnet på 17 mai for å sikre din og min sikkerhet.

Som FrPèr og kandidat til årets kommunevalg i Vestre Toten er jeg stolt av hva vi har fått til i regjering selv om vi ikke har klart å fjerne bomringene slik vi lovet. Men stemmer du på oss ved årets valg, vil det garantert ikke komme bomringer i Vestre Toten. Ei heller et lensmannskontor selv om jeg også er tilhenger av kardemommeloven.

Kommentarer til denne saken