Fra og med niende april er det meldt betydelig skredfare i Jotunheimen. Påska står for døra, og det er ventet et storinnrykk av påsketurister til Valdres. Nå advarer røde kors:
– Det har gått flere skred rundt omkring i Norge de siste dagene. Bare i går gikk det åtte skred på Vestlandet. Det er en reell fare for at det kan gå skred hvor det er snø, sier Stig Aastveit i Røde Kors til Oppland Arbeiderblad.
Torsdag omkom tre franske turister i et snøskred i Lyngen i Troms. Også der er det betydelig snøskredfare.

Mandag hadde Røde Kors skredtrening – onsdag kom farevarselet
Dette gjør turen trygg
Senest i helga var Stig Aastveit med på to skredøvelser på Bygdin. Han håper det blir med øvelsen, og ber derfor folk om å være varsomme når de ferdes i fjellet.
– Vær forsiktig i fjellet. Det er betydelig skredfare og det er hard snø og mye stein. Alt dette krever at man tar sine forholdsregler. At man planlegger turen godt før man drar og velger seg fornuftige løyper, sier Aastveit.
Han oppfordrer folk til å følge tipsene fra politiet, sjekke varsom.no og ta sine forholdsregler.
– Unngå hellinger som er mer enn 30 grader, se etter ferske skred, se etter sprekker i snøen og lytt etter drønn i snøen når du går. Følger du tipsene er det ganske trygt å ferdes i fjellet, sier Aastveit.
Politiet anbefaler å ha med skredsøker, søkestang og spade – og at man vet hvordan man bruker utstyret. De anbefaler også å gå med god avstand mellom hverandre, samt å kun stoppe på steder hvor det er trygt.

De øver og øver for tryggheten din: Denne faktoren er helt avgjørende
Kameratredning
Den beste måten å overleve snøskred på er å unngå å bli tatt av et. For hvis uhellet først er ute har man det travelt.
– Da er det kameratredning som er livreddende. Derfor er det viktig å ha med søkestang, spade og skredsøker. Det finnes solskinnshistorier om folk som overlever timer i snøskred, men i realiteten har man kanskje 18 minutter på seg, sier Aastveit.
Han forteller at det er et krevende arbeid å grave noen ut fra et skred.
– Om det så bare er to meter ned, så er det veldig tungt arbeid. Det er ofte arbeid i bratt terreng. Snøen er gjerne steinhard, sier Aastveit.
Overlege Mads Gilbert ved Universitetssykehuset Nord-Norge (UNN) i Tromsø advarte mandag om skredfaren i Troms.
– Skredsituasjonen i Troms som enormt farlig. Et skred kan gå i over hundre kilometer i timen og veie flere tusen tonn.
Til VG sier Gilbert at flest mennesker omkommer når det er faregrad 3 - betydelig skredfare.