Gå til sidens hovedinnhold

Betalingsrutiner i disse koronatider

Artikkelen er over 1 år gammel

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Forleden tok en eldre person kontakt og uttrykte fortvilelse over at nærmeste butikk ikke tok imot kontanter i disse koronatider. Dette av smittevernhensyn.

Generelt vet vi at det blant eldre er de som ikke er komfortable med å bruke bankkort, eller andre digitale betalingsmåter i butikker og betalingsautomater. Det kan ha sin bakgrunn i redsel etter medieomtaler om at kort kan bli misbrukt, koder som kan blitt snappet, eller kontoer kan bli hacket. Eller det kan være kognitive evner, hukommelsessvikt, eller usikkerhet på koder eller lignende, som setter begrensninger eller vegring på det å bruke betalingskort.

Som det sies; Det blir litt spesielt at kontantbrukeren selv kan legge varer i handlekurven, at de selv legger de samme varene på transportbånd, hvorpå kassabetjeningen tar i de samme varene for skanning. Men når man kommer til betaling, så er svaret nei til å ta imot kontanter.
Samtidig er det fremhevet i medier at betalingsautomater er en risikabel smittebærer.

Spørsmålet er; Er kontanter en sterkere smittebærer, kontra varene som betjenes mellom personer?
Og er kontanter opphevet som betalingsmiddel som følge av pandemien er spørsmålet?

Kan løsningen være tilgang på desinfiseringsmiddel ved kassene, eller det som trengs for å begrense smittespredning ved betaling?
Eller skal de uten betalingskort støtes ut fra å kunne handle?

Kommentarer til denne saken