Gå til sidens hovedinnhold

Benytter langrennsmiljøet seg av mulighetene som finnes?

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Langrennsmiljøet er ute i OA og klager sin nød over ungdommens mulighet til å kunne trene mer i skoletida. Som da bunner ut i å kunne velge dette ved lokale videregående skoler. Som det kommer til utrykk i OA sin sak fra skimiljøet; hvem som helst som kan ikke gå på private skoler. Det er dyrt. Det blir en selvoppfyllende profeti for den øvre middelklasse da de fleste velger private idrettsskoler og noen få av disse oppnår resultater.

At Helene Fossesholm går på «vanlig» skole nevner få. Grunnen til hennes valg er det faglige nivået på studiespesialisering og dens valgfrihet til å kunne velge fordypningsfag. Det er godt kjent at de private ikke kan tilby mye i fordypning. Og det er også godt kjent at det oppnås gode karakter for ikke spesielt imponerende arbeid på private idrettsskoler. Det er privatskolens logikk (hilsen toppscorer i Odd, Torgeir Børven)

Tilbudet på Gjøvik VGS i programfaget toppidrett (fem timer, sier læreplanen) kom som et tilbud for de som har valgt å gå på Gjøvik. Da fra VG2. Det interessante med skitrener Ramstad og hans nedrakking av vårt tilbud, som i tillegg mener vi må framsnakke (!), er at han ikke har snakket med meg én eneste gang i alle de årene jeg har hatt ansvaret for basistreninga i toppidretten på Gjøvik VGS. De eneste gangene jeg hører noe fra den kanten, er via andre, og da negativt. Det har vært en ære og hatt blant andre Mathilde Myhrvold (nå i VM), Kristine Alm Karsrud, Mathias Aas Rolid med flere i treningsgruppa.

Det ligger uante muligheter hos oss. Men vi har mistet midtbeltet (undervisningsfri midt på dagen) inneværende år. Før ble timene lagt mot midtbeltet for å få nok tid til langkjøringsøkter. Det samme ble gjort i basisøktene. Da kunne man ha to langkjøringsøkter i langrenn (mer enn timene læreplanen sier). De basisøktene står utøverne fritt til å gjøre det de vil med tanke på sin spesialidrett. Enten følge mitt opplegg innenfor gitte temaer eller i samarbeid med sine trenere trene noe annet. Noe mange av langrennsløperne har benyttet seg av. Mange av oss ønsker å ha tilbake midtbeltet.

Idretten har et stort frafall i ungdomstida. At vi på Gjøvik VGS ikke tilbyr idrett før på VG2, står fram for meg som bedre og bedre. Man tar rettere valg om idrett skal satses på eller ei som 16/17-åring enn som 15/16-åring. Man får seg noen aha-opplevelser første året på videregående. Dette kan være mengden på skolearbeidet og da interessekonflikter med mengde trening, skole, venner, jobb og så videre. Mange hopper av rundt første året på videregående.

Den organiserte idretten har økt treningsmengden mye de siste årene. Jeg ser i mitt arbeid med ungdommen at jeg i større grad må ta dem ut av trening, eventuelt restituere. Mitt forslag for mange utøvere er – ta videregående skole over fire år. Dette gjør en del utøvere. Man kan bo hjemme, trene hjemme, tid til restitusjon, tid til skole, tid til å være sosial.

Veldig mange av skolene som tilbyr idrett har 35-timers skoleuker. Jeg kan ikke se at dette er fruktbart slik treningsmengden nå er i den organiserte idretten. På Gjøvik VGS tar nå to elever videregående over fire år da de har proffkontrakt med Raufoss Fotball. Klarer man dette på lag, hvorfor ikke klare det i individuell idrett?

Benytter langrenn seg av muligheten som ligger der? Nei, er mitt klare svar. I mange år har vi opparbeidet oss god erfaring på å legge til rette for utøverne. Vi har gjort det i fotball, håndball, boksing, friidrett, sprangridning, freestyle, langrenn, svømming, orientering, triathlon og mer. Jeg er mye større tilhenger av å legge til rette for den enkeltes hverdag, enn å opprette egne linjer eller ha rene idrettsskoler. Ikke minst tar det bort frihet i fagvalg. Og jeg skulle gjerne ha sett de som sloss for de som ønsker å drive med idrett samtidig som de tar yrkesfag. Slik det er nå, presses for mange idrettsutøvere inn i en studieretning de egentlig ikke ønsker. Fordi man tilbyr ikke idrett og yrkesfag.

Når jeg har vært ute i media, blir jeg kontaktet av mange miljøer. De ønsker at jeg skal komme og informere. Og så hører jeg ikke noe mer. Langrenn - kom og fortell skolens ledelse hva dere ønsker. Jeg er bare en liten brikke i dette. Helt nederst på gulvet. Men vi gjør vårt beste for at de som velger Gjøvik skal føle at de har valgt rett basert på skole, idrett og menneske. Ikke glem menneske. Idretten kan innimellom bli litt smal. Da kan det være godt å ty til noe andre som ikke driver idrett for å få satt ting i perspektiv eller bare fri seg fra ytre og indre press.

Kommentarer til denne saken