Det var årets siste dag.

For mange dagen for refleksjon og ettertanke, særlig etter året 2020. Samtidig retter mange blikket framover og forsøker å se inn i glasskula. Hva vil 2021 bringe?

«Begynnelsen på slutten» er tre ord som dukket opp idet vaksinen mot Covid-19 var klar og det første sprøytestikket var satt. Begynnelsen på slutten ... endelig mot noe godt?

I hele år har vi møtt tall. Førsteoppslaget i mange nyhetssendinger har vært antall nye smittede, nye dystre rekordtall, antall innlagte i sykehus, antall pasienter i respirator. Vi har fulgt med på dødsstatistikken. I starten av pandemien fulgte vi kanskje med på disse tallene på en annen måte enn i dag. Nå registrerer jeg at konsentrasjonen og oppmerksomheten rundt tallene har bleknet. Det ligger en tretthet over informasjonen. Men det ligger samtidig et håp her, det er kanskje begynnelsen på slutten av tallenes dystre tale, begynnelsen på slutten, til noe bedre.

I de siste ukene har disse tre ordene; begynnelsen på slutten, også innhentet meg på en helt annen måte, helt uavhengig av Covid-19. Familien har ubønnhørlig møtt begynnelsen på slutten, mot det onde og triste.

En vegg i heimen er borte når en som bor der blir så svekket og syk at han må flytte på sykehjem. Det er et smertefullt samlivsbrudd. Jeg blir vitne til en avskjed og sorgprosess som gjør meg maktesløs og taus.

I en tidligere artikkel skrev jeg om hemmeligheten i all hjelpekunst; at jeg måtte sette meg i baksetet og la 90-åringen få holde i rattet en stund til. Han måtte få kjøre til han selv ba om hjelp. Nå er bilen parkert, og det er så tungt, så tungt, da jeg ikke kan hjelpe med det han nå trenger hjelp til.

Jeg retter en stor takk til Labo bo- og servicesenter på Østre Toten, som er sertifisert til å være et livsgledehjem. Dette er en nasjonal sertifiseringsordning som sikrer at de psykososiale behovene til beboere med heldøgns eldreomsorg ivaretas systematisk.

Hvordan vi som familie skal forberede oss til det mest naturlige i livet, at det en dag tar slutt, er ikke lett. Det skal gjøres med verdighet, realisme og ærlighet.

Mitt nyttårsønske for 2021 er at det blir en begynnelse på slutten. Mitt ønske er at jeg makter å møte både det gode og det onde i det som kommer.