Enorm batterifabrikk kan bli bygd i Innlandet

GIANT: Illustrasjonen viser hvordan en ny batterifabrikk vil kunne bli. Skjermbildet ble vist under konferansen på Ringsaker nylig.

GIANT: Illustrasjonen viser hvordan en ny batterifabrikk vil kunne bli. Skjermbildet ble vist under konferansen på Ringsaker nylig.

Artikkelen er over 1 år gammel

Landets største batterifabrikk kan bli reist i Innlandet. Totalgruppen med snart 50 medlemsbedrifter er sammen med forskningsmiljøet NTNU og Sintef lokalt inne i bildet.

DEL

Frederic Hauge daglig leder i miljøstiftelsen Bellona vil ha en slik enorm fabrikk i Innlandet for å kunne lage gigantbatterier til bruk i ferger og i tungtransport. Han antydet opp til 5000 arbeidsplasser knyttet til en ny fabrikk under Ringsaker-seminaret på Rudshøgda tirsdag. Mette Foss Dalseg, daglig leder i Totalgruppen med hovedsete på Raufoss, synes utspillet hans var meget interessant.

Ut på høring

Totalgruppen har deltatt i mulighetsstudiet Bellona og Eidsiva har om en slik etablering. Mange interessenter, ikke minst kommuner, er blitt trukket inn i «batteri-fabrikken».

Det dreier seg om en mulighetsstudie for regional forretningsutvikling i Innlandet. Nå blir utspillet om å legge en gigantfabrikk for batteriproduksjon til Innlandet sendt ut til høring hos flere interessenter, med en måneds høringsfrist, opplyser lederen i Totalgruppen.

Uklart valg av sted

Dersom det blir gitt grønt lys for en helt nye, gigantisk batterifabrikk i mjøsområdet, antydet Bellona-Hauge opp mot 5000 nye arbeidsplasser.

Dersom det blir en gigantfabrikk er spørsmålet om hvor den kommer. Totalgruppens daglig leder sier det i så fall blir et spørsmål om den ene eller andre siden av Mjøsa.

Mette Fossum Dalseg er tilfreds når Frederic Hauge trekker fram Innlandet for en slik fabrikk. Hun sier Bellona-sjefen tydeligvis har skaffet seg om det omfattende faglige miljøet i Raufoss-miljøet.

Batteriindustri

Vekstregion for internasjonal batteriindustri, antyder lederen i Totalgruppen. Selv om Eidsiva er sterkere knyttet til Hedmark enn Oppland administrativt, er Gjøvik/Toten slett ikke utelukket for en slik etablering.

– Vi har en god industriklynge, har konkurransekraft og er konkurransedyktige i et konkurranseutsatt marked. Vi har forskningsmiljø knyttet til NTNU og Sintef. Total Innovation kan ved en slik fabrikk bidra til enda mer verdiskapning knyttet til produksjon av Li-ion batterier, sier Fossum Dalseg. Hun legger til:

– Det står på viljen, evnen og lysten til å posisjonere seg for en slik fabrikk. Ikke minst Eidsiva må ta stilling til om konsernet skal satse på et slikt prosjekt.

Apropos Gjøvik/Toten. Intek Engineering AS på Sagvoll halte i land en viktig kontrakt for levering av roboter til Siemens nye batterifabrikk i Trondheim. Fabrikken er snart klar for drift og produksjon av batterier til skipsindustrien.

Artikkeltags