Gå til sidens hovedinnhold

Barnevern – hva nå?

Artikkelen er over 1 år gammel

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

10. mars avsa Menneskerettsdomstolen i Strasbourg to dommer som absolutt alle om er interessert i barnevern må lese og ta lærdom av. Finn dem på nettet og les!

Kort fortalt går disse to dommer ut på sterk kritikk av norsk barnevern og den praksis som drives av vårt selverklærte beste barnevern i verden. Hadde jeg hatt jobb i barnevernet ville jeg gått hjem og lagt meg og virkelig tatt innover meg den kritikk som er gitt oss som nasjon.

Jeg nevner i denne korte kommentar: Barnevernet har ikke respekt for våre borgeres rett til familieliv, det vil si vår rett til å ha barn som vi oppdrar selv hos oss, våre barns krav på å få vokse opp med søsken og med sin mor og far. Dette sies i dommene.

Heller ikke vil barnevernet at samvær under omsorgsovertakelse skal innrettes på tilbakeføring til mor og far og søsken, nei da, det gis motstrebende samvær to-tre ganger i året med en og en halv time hver gang. Og samværet skjer ikke mellom søsken som er plassert langt vekk fra hverandre.

Det sier seg selv at det blir vanskelig å opprettholde kontakten. Jeg tenker også at det blir umulig å opprettholde mors og fars kjærlighet til barna sine når de må sitte sammen med fosterforeldre under samværet. Og jammen vil barnevernet også være med på samværet slik at de kan skrive etterpå om den kontakt som skjer mellom foreldre og barn.

De to dommene er svært grundige, og resultatet er veldig interessant lesning. Nytt er at Domstolen innvilger erstatning til foreldre som er urettmessig behandlet. Akkurat det gjør aldri norsk barnevern.

Men disse dommene er trist lesning på den måte at tiden har gått siden omsorgsovertakelsen og inntil dom i Menneskerettsdomstolen, og det dreier seg om mange år. Barndom er stjålet fra disse barn som har måttet unnvære sine foreldre og søsken. Kan vi nå få en debatt i gang om disse saker?

Jeg har sett at barnevernsspørsmål nå omtales i politiske partiers programmer, Meget bra. Dette vil motvirke barnevernets hemmelighold. De liker slett ikke å bli avslørt.

Hva synes du?

Kommentarer til denne saken