Eventyr, som et puslespill

Av
Artikkelen er over 9 år gammel

I Gjøvikhallen vrimler det av barn. De skal være med på familiekonsert, sammen med skuespiller Trond Brænne og et stort orkester. Søndag skal det være to forestillinger. Ballettjentene snurrer rundt i hvite skjørt, for dette er så spennende.

DEL

Gå høsten i møte - KUN 88 kr for 8 uker med papiravisa og alt innhold på nett

Eventyr

I gamle dager ble eventyr fortalt av de voksne. Det var fortellinger som barna lærte, selv om det ikke fantes bøker. Men så ble de skrevet ned for over 100 år siden. Ofte handler de om noen som er så slemme, at nesten ingen vil være venner med dem. Men det pleier alltid å være noen som er snille også. Det vet dere som har lest eventyr, eller fått fortalt eventyr fra voksne. I eventyret om de tre bukkene bruse er det trollet som er veldig slemt, ikke sant?

Eventyrforestilling

I Norge var det Asbjørnsen og Moe som var kjempeflinke til å skrive ned mange eventyr som ble fortalt (1841). Men noen ganger hender det at eventyr kan leve på en litt annerledes måte. I Gjøvik har mange voksne og barn funnet ut at eventyret om Kvitebjørn Kong Valemon skal bli litt ekstra spennende å oppleve i Gjøvikhallen, denne søndagen.

En ekte skuespiller (Trond Brænne), en dirigent for byorkesteret (Geir Tore Larsen), en lærer i ballettdans (Joan Westbye), en lærer for Gjøvik kunst og kulturskoles barnekor (Tove Lundborg) og to lærere i bildekunst (Tone Mårdalen Hasle og Vanessa Holden) har med seg mange barn, slik at dette kan bli en flott forestilling. Dette blir nesten som et puslespill. Det finnes mange slags brikker. En er forteller, to er musikk, tre er dans, fire er sang, fem er kulisser og seks er lys, lyd og alt det andre vi ikke ser og hører så godt til. Hvis vi fortsatt tenker at dette er som et puslespill, ja så blir alt sammen som et levende eventyrbilde. Men for å få til det, må alle sammen øve mye.

Dans

Linnea Barthel (10) har lært ballett i 1 1/2 år. Nå skal hun være med på denne forestillingen.

Alt er morsomt, sier hun, og setter seg pent ned i hvitt skjørt, med en grønn flagrende sløyfe.

Jeg har sett proffe dansere i filmer og på TV. Så fikk jeg lyst til å begynne på ballett for å lære slike ting selv.

I dette stykket skal jeg være en fugl og være med i et festopptog.

Når jeg er pyntet til bryllupsopptoget, holder jeg en krans over hodet. Først er en ståltråd bøyd i en bue. Etterpå er krøllet papir i mange farger festet på. Jeg står bakerst i rekka når vi skal være med på den store festen.

Linnea gleder seg til å få tåspissko. Hun har sett dansere i New York bruke slike.

Vi må gå i fem år ved ballettskolen før vi får lov å bruke dem, forklarer hun. Hun forteller at drømmen er å få slike sko, og de skal være rosa.

Linnea synes det er så bra med ballett, og liker godt å være med i Kvitebjørn Kong Valemon i Gjøvikhallen.

Jeg vil fortsette å danse til jeg blir stor, kanskje kan jeg få danse i operaen i Oslo, som proff? Det hadde vært en drøm.

Artikkeltags