Barna får litt frihet tilbake, de voksne har ansvaret for at det går bra

FRIHET: Neste uke kan de minste begynne å kjenne litt på en tilnærmet normal hverdag. Illustrasjonsfoto.

FRIHET: Neste uke kan de minste begynne å kjenne litt på en tilnærmet normal hverdag. Illustrasjonsfoto. Foto:

Fylkesmann Storberget roser kommunene, men formaner fortsatt forsiktighet.

DEL

Knut Storberget hadde i løpet av fredag formiddag møter med samtlige 46 kommuner, og roste deres innsats i et elektronisk pressemøte senere på dagen.

– Kommunene i Innlandet har gjort en solid innsats i smittevernarbeidet, men det er fremdeles viktig å følge retningslinjer og bestemmelser, sa han.

Fylkesmannen presiserte at faren for at smitten kan blusse opp igjen ikke er over, og at det eneste som er sikkert er at vi går en usikker tid i møte.

Frihet

– Vi har likevel lenge ligget høyt på listen når det gjelder smittede som andel av befolkningen, og flere av våre kommuner har mange smittede. Vi ønsker ikke en reversering der vi må stenge ned igjen etter å ha åpnet opp, derfor er det viktig at vi fastholder de kjørereglene vi har, sa Storberget.

Neste uke tas noen forsiktige skritt i retning normalisering av samfunnet, når barnehagene åpnes og det såkalte hytteforbudet oppheves.

Utdanningsdirektør Aasa Gjestvang minnet om ansvaret de voksne har i tiden som kommer.

– De minste barna får nå noe av sin frihet tilbake, en frihet som må forvaltes på skikkelig måte av oss voksne, sa hun.

Hun minnet om at man i barnehagene skal operere med små grupper som forholder seg til én voksen, og at det vil bli fokus på håndhygiene og smittevern.

– Vi er trygge på at dette går bra dersom alle følger de retningslinjene som har kommet fra myndighetene, sa Gjestvang.

Hytteuro

Et tema som kom opp i flere av Storbergets møter med kommunene er den forestående opphevingen av forbudet mot overnatting på fritidsreiser utenfor hjemkommune.

Spesielt hyttekommunene i Valdres er spente på hva som venter i uken som kommer, og ordfører Knut Arne Fjelltun i Nord-Aurdal fikk føre ordet på deres vegne.

– Vi er bekymret for at mange vil tenke at det nå er fritt fram og risikofritt å dra på hytta, og ber om at det begrenses til nødvendige fritidsreiser og at smittevernreglene skal overholdes uansett, sa han.

Han etterlyste tydeligere og mer spesifikke retningslinjer fra myndighetene, spesielt med tanke på den økte trafikken han og andre venter at vil komme til barer og serveringssteder i tiden framover.

Bringer videre

Fylkesmann Knut Storberget meddelte at han bringer alle innspill og bekymringer far kommunene videre til de rette instanser.

– Flere kommuner sier vi bør begrense fritidsreiser, noe vi vil ta med videre, sa han.

Han understreket viktigheten av å ikke kaste vrak på den innsatsen som i fellesskap er lagt ned for å begrense smitte, nå som deler av samfunnet åpnes opp igjen.

Artikkeltags