Gå til sidens hovedinnhold

Barn helt ned i 12-13 årsalderen bruker appen – nå slår Mobbeombudet alarm: – Trenger barn en datingapp??

Artikkelen er over 2 år gammel

Nå advarer hun foreldre og oppfordrer dem til å ta en prat med barna sine.

For abonnenter

[Tønsberg Blad]: «Yubo» er en app hvor man kan finne nye venner i nærområdet. Mobbeombudet i Vestfold varsler nå om at den kan bli misbrukt i stor grad.

Den fungerer nesten helt likt som den kjente dating-appen «Tinder», og mobbeombud Kaja Vintervold Asmyhr vil nå advare foreldre om konsekvensene appen kan ha.

– Yubo = Tinder for barn, skriver hun på Mobbeombudets Facebook-side, hvor hun har følgende råd til foreldre:

– Ta en prat med barnet ditt om denne. Trenger barn en datingapp??

Lik eller forkast

Appen går ut på å swipe enten til høyre eller venstre. Den er hovedsakelig ment for de over 17 år, men brukes av barn helt ned i 12–13 årsalderen. Mange av disse bruker appen som en datingapp. Som mobbeombud i Vestfold fylkeskommune mener hun at dette gir brukerne en «lik eller forkast»-mentalitet, og gjør at barn og ungdom blir fremstilt som en katalog.

– Denne formen for «bruk og kast»-mentalitet på medmennesker mener jeg fremmer et problematisk menneskesyn, sier hun til Tønsbergs Blad.

Kan misbrukes

Fordi man kan linke snapchaten sin opp mot kontoen, blir det enda lettere å sende bilder. Voksne kan da lett misbruke appen for å komme i kontakt med barn.

For noen kan det derfor bli fristende å misbruke de kanalene de har tilgjengelig. Asmyhr mener at det alltid er en risiko for dette når barn eksponerer seg selv på denne måten.

– Hovedgrunnen til at jeg synes det er problematisk er fordi man eksponerer navn, alder, bosted og bilder av seg selv. Dette er noe en 13-åring ikke har forutsetning til å vite konsekvensene av, legger hun til.

Bruker Facebook til å advare foresatte

Mobbeombudet i Vestfold fylkeskommune jobber mye med konsekvenser av feil bruk av sosiale medier. Facebook har derfor blitt en arena hun kan bruke for å varsle folk om denne typen apper.

– Det endres så mye hele tiden og det kan være vanskelig for foreldre å holde oversikt. En app som denne kan fort bli problematisk, så det er viktig å kunne informere om den. Da kan man kanskje rekke å snakke med barna sine om bruken av og hensikten med appen, før den blir problematisk, sier Asmyhr.

Hun påpeker også at man som forelder også har mulighet til å si nei, noe som i dette tilfelle kan være lurt når man vet at flere av brukerne deler lettkledde bilder.

Kommentarer til denne saken