– Nei, det synes jeg er helt håpløst. Ja, rett og slett fælt. Særlig for oss eldre.

80-åringen fra Granåsen liker å få pengene i hånda, over skranken.

– Det er så lettvint i banken. Vi har verken datamaskin eller nettbank, og jeg kvier meg for å måtte bruke kort og minibank. Det blir nervepirrende, sier Holmstykket.

Hun forteller at mannen hennes betaler regningene, ved å legge dem i girokassa i banken. Det koster dem 75 kroner per giro. Fra 1. april skrus prisen opp til en hundrelapp.

Karins noe yngre venninne ønsket ikke å ha navnet sitt i avisa, men har forståelse for at dette kan bli en utfordring for mange eldre.

– Men for meg personlig har det ikke så mye å si. Jeg har brukt Visa-kort og minibank i mange år, sier hun.

LES OGSÅ: Banken har aldri levert et bedre resultat

1. juni er det slutt

1. juni slutter Sparebank 1 i Gran og Hønefoss med både å ta imot og levere ut kontanter i skranken. Kundene blir henvist til minibanken og innskuddsautomaten.

– Bankene i Jevnaker, Nittedal og Hole har gjennomført denne omleggingen de to siste årene. Med gode forberedelser og hjelp til kundene har overgangen gått veldig greit. Gran og Ringerike har siden da vært de eneste bankkontorene i distriktet som har kontanter over skranke, forteller informasjonsleder i Sparebank 1 Ringerike Hadeland, Kristin Ruud.

Store endringer

De siste årene har det vært store endringer i hvordan kunder bruker bankene. Folk ordner det meste på egen hånd, kort og digitale løsninger har overtatt for mynter og sedler, og stadig flere bruker kort i butikkene – til både å betale og ta ut penger.

– De aller fleste har jo kort, men det er noen som ikke bruker dem så mye. Det henger til dels sammen med alder, men ikke bare det. Mange etater er i ferd med å fjerne kontantene, og det er et ledd i retning av et tryggere samfunn med mindre svart økonomi. Markedet trenger mindre kontanter, og flere og flere ser fordelen av å bruke kort. Det er ikke trygt å gå i banken, ta ut hele pensjonen eller trygden og ta den med hjem. Det er fortsatt en del som gjør det, sier Ruud.

Sparebank 1 Ringerike Hadeland har 13 minibanker og fem innskuddsautomater.

– Men begge deler blir stadig mindre brukt, fordi det er mindre kontanter i omløp.

Kundeverter hjelper til

I både Gran og Hønefoss er det bankverter som skal hjelpe kundene til å ta i bruk de «nye» løsningene. Anna Ingeborg Olerud Huser ble ansatt i Gran i november, forteller lokalbanksjef Bjørg Skogli.

– Hennes oppgave er ene og alene å bistå kunder med selvbetjente løsninger. Det er viktig at de får god tid til å venne seg til automatene. Det er en del som vegrer seg, men med litt hjelp går det stort sett veldig greit, sier Skogli.

– Det er stort sett eldre som trenger støtte. Det er ikke nødvendigvis så vanskelig, men det er ukjent for dem. Derfor må det læres og gjøres, og flere kommer tilbake både to og tre ganger. Mange har med seg pc, nettbrett og mobil hit også, sier Olerud Huser, og legger til at de har bestilt ekstra mange bankkort i det siste.

Skogli understreker at skranken fortsatt vil være betjent, men uten kontanter.

– Vi skal også finne løsninger for bedriftskunder som bruker kassa en del, og det vil bli mulig å øke ukegrensa for uttak i minibanken, sier lokalbanksjefen.

– Nesten flaut å si

Brit Bolken Ballangrud fra Grindvoll var innom banken onsdag formiddag for å få hjelp til å betale en utenlandsregning, og fikk kyndig assistanse av kundekonsulent Wenche Grinaker.

– Jeg fikk det ikke til i nettbanken, men nå gikk det.

– Hva synes du om at banken slutter med kontanter over disk?

– Det er ikke så farlig for meg. Men jeg kan tenke meg at mange, spesielt eldre, vil savne det tilbudet. Jeg liker også å ha en bank der jeg kan prate med noen, og det hender jeg er innom for å få litt hjelp og for å ordne gavekort for eksempel. Men mobilbank og Vipps har jeg ikke ennå. Det er nesten litt flaut å si, så jeg må nok ordne meg det snart, ler Bolken Ballangrud.

Alltid oppdatert!

Få varsler om siste nytt – direkte på mobilen! Last ned appen hadeland.no!

App for Android finner du her.

App for iPhone/Apple finner du her.

Gi tillatelse til at appen sender deg varslinger. Da får du de viktigste nyhetene så fort de er klare!