Fredag er den store bulkedagen

Fredag før palmesøndag er en bulkefredag. Foto: Colourbox

Fredag før palmesøndag er en bulkefredag. Foto: Colourbox

Av
Artikkelen er over 2 år gammel
DEL

Fredag før påskeuken er den store påskeutfartsdagen. Tusenvis pakker bilen og haster avgårde til hytter og fjell for en etterlengtet påskeferie. Samtidig er dette dagen da det smeller oftest i påsketrafikken, viser tall Tryg Forsikring har innhentet fra Finans Norge.

– Fredag før palmesøndag er en bulkefredag. Tilsvarende dag i fjor ble det meldt inn 1300 bilskader, de aller fleste på ettermiddag og kveld. Det var hundrevis av påkjørsler, gjerne bakfra, ved rygging eller på parkerte biler. Ingen andre dager i påsken er i nærheten av å ha så mange trafikkulykker som bulkefredagen, sier Torbjørn Brandeggen, kommunikasjonsrådgiver i Tryg Forsikring, i en pressemelding.

Ni personer skadd i fjor

Statistikken forteller at de aller fleste trafikkulykker skjer tidlig i påsken, gjerne de første dagene. I fjor var det desidert mest skader etter små sammenstøt eller eneulykker, såkalte bulkeskader. Ingen omkom, men ni personer ble skadd i alvorlige ulykker denne fredagen.

– Mange har det travelt med å komme seg av gårde på påskeferie. I tillegg skal man handle på veien, og det oppstår ofte bulkeskader til og fra parkering på et kjøpesenter. Så vil man selvsagt rekke frem før det blir mørkt, og noen er gjerne hard på gassen. I tillegg er det en del uvettige forbikjøringer. Det oppjagede tempoet er mye av årsaken til at denne fredagen topper skadestatistikken i påsketrafikken, sier Brandeggen.

Pakk påskebilen riktig

Kulde og store snømengder preger fremdeles værbildet, noe som kan medføre tidvis glatte veier, ikke minst på fjellet. Samtidig er mange biler fredag fullpakket med voksne og barn, skiutstyr og klær, mat og drikke. Da gjelder det å pakke bilen riktig.

– Tenk deg at du må bråbremse. Hva er sikret og hva kan komme flyvende gjennom luften og gjøre stor skade? Så sikrer du alle slike gjenstander, enten ved å stroppe de fast eller pakke de i bager og ryggsekker som kan ligge sikret i bagasjerommet, og helst bak et bagasjenett eller hundegitter. Gjør det trygt og enkelt, sier Brandeggen.

Ingen skam å kjøre rolig

Utover påsken faller ulykkesfrekvensen drastisk med få uhell og skader bak rattet. Dette har sammenheng med at de fleste er opptatt med andre aktiviteter enn å kjøre bil. Heller ikke når hyttefolket skal hjem igjen er det noen økning i antall trafikkulykker.

– Tvert imot. Det er nesten en halvering i forhold til de første dagene av påsken. Jeg tenker at dette skyldes at vi har fått roet ned og tar tingene mer som de kommer. Så vet vi jo også at 1. og 2. påskedag gjerne er dager med køer og mer saktegående trafikk. Det i seg selv forebygger selvsagt ulykker, sier Brandeggen i Tryg Forsikring. Han foreslår like greit en egen trafikkvettregel for påsken.

– Det er ingen skam å kjøre rolig, det viktigste er å komme trygt frem, oppfordrer han.

Tryg Forsikrings beste råd for å unngå bulkeskader er å få handleturen unnagjort og komme seg avgårde før kl. 12. Da er sjansen minst for køståing og sammenstøt.

 • Unngå de store kjøpesentrene dersom du har mulighet.
 • Parker bilen langt fra inngangspartiet, gjerne der de aller fleste helst ikke
  vil parkere. Da er sjansen for sammenstøt minst.
 • Rygg inn når du parkerer. Da har du oversikt over trafikkbildet når du skal
  ut.
 • Mange uhell og ulykker skjer idet man rygger ut fra en parkeringsplass.
  Om ulykken skulle være ut; sjekk med ditt forsikringsselskap om du kan unngå
  bonustap ved parkeringsskade som andre har skyld i.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken