I Norge er det et generelt bålforbud fra 15. april til 15. september. I denne perioden er det forbudt å tenne opp bål og grill i eller i nærheten av skog og annen utmark.
Forbudet gjelder også engangsgrill.
– Akkurat her er det ingen fare for skogbrann akkurat nå, men det kan endre seg raskt, avhengig av vær og vind. Det er veldig greit å ha dette forbudet, sier brannsjef Bjørn Sondra Kjelsrud i Vestre Toten til Oppland Arbeiderblad.
Pølser som turmat
Kjelsrud opplyser at selv om det er et generelt bålforbud har du lov til å tenne bål der det er opplagt at det ikke kan starte en brann.
– For eksempel hvis det ligger snø på bakken, eller at det har regnet i lang tid. Du kan også grille på stranda, men skal du til skogs kan det være et godt tips å ta med seg mat som ikke behøver å varmes, sier brannsjefen
.
Om man er veldig glad i pølser og synes det er god turmat, kommer derfor brannsjefen med et tips.
Vann på termos
– Ta med deg en termos med varmt vann. Da får du i hvert fall varme pølser, sier Kjelsrud, som forteller at det er mulig å søke om dispensasjon hos sitt lokale brannvesen, men at de i Vestre Toten vanligvis er restriktive til dette.
– Bruker du bålplasser som er helt sikre og trygge, kan du altså tennebål helt lovlig, understreker Bjørn Sondra Kjelsrud