Gå til sidens hovedinnhold

– Bak hver eneste stjerne er det et menneske som bryr seg

Innsendt

I år blir julen annerledes for oss alle.

Men på CC Gjøvik står Kreftforeningens stjernevegg som før. Vanligvis kan besøkende på CC skrive en personlig hilsen på en stjerne og klistre opp på veggen. På grunn av smittevern er ikke det mulig i år.

I stedet har elever fra Kopperud skole skrevet hilsener på til noen de tenker ekstra mye på i førjulstida.

– Vi setter stor pris på at vi fikk ha stjerneveggen på CC Gjøvik oppe i år, og at elevene ved Kopperud ville skrive sine personlige hilsener på stjernene. Selv om de besøkende på CC Gjøvik ikke kan skrive en hilsen til noen de tenker på, er budskapet med stjernene er det samme: Noen tenker på deg. Bak hver eneste stjerne er det et menneske som bryr seg, sier Berit Jevnaker, distriktssjef i Kreftforeningen.

Stjerneveggen er en del av Kreftforeningens stjerneaksjon, som går av stabelen for 8. året på rad. I hele desember henges det opp tusenvis av stjerner på sykehus og sykehjem, gitt av folk fra hele landet. Når man gir en gave til forskning henges det opp en stjerne på det stedet du velger.

I Innlandet er det hele 20 steder som er med på aksjonen i år. Det er Sykeuset Innlandet, ulike sykehjem, lokalmedisinske senter eller rehabibiliteringsteder.

– Stjernene betyr ekstra mye i år, ikke bare for dem som må tilbringe julen på sykehus. På grunn av korona vet vi at mange kreftpasienter og pårørende har vært isolert i månedsvis allerede. Årets julefeiring midt i koronapandemien gjør at færre får vært med sine nære og kjære. Derfor mener vi at stjerneaksjonen får en ny dimensjon. Selv om årets jul ikke blir som vi er vant til, har vi et håp om at ingen skal behøve å føle seg alene, forteller hun.

Jevnaker mener den viktigste julegaven vi kan gi er å vise at vi bryr oss om de som har det vanskelig. Gi dem håp.

– Vi får gode tilbakemeldinger på stjernene, av både de som må tilbringe adventstiden på sjukehus, sjukehjem eller et lokalmedisinsk senter, og de som gir en stjerne til noen de tenker på. Stjernene varmer, og det føles godt å gi dem, forteller Jevnaker.

Siden 2013 har det norske folk donert nærmere 60 000 stjerner til landets sykehus og sykehjem gjennom Kreftforeningens stjerneaksjon. Resultatet har vært mange rørte og glade pasienter, og flere midler til livsviktig forskning. Vi har et mål om at 14 000 stjerner skal lyse opp sykehusvinduer og -korridorer over hele landet.

Håpet skal ikke pakkes ned. Det skal henges opp.

Kommentarer til denne saken