Avvis undergraving av fødeavdelingen

Av
Artikkelen er over 1 år gammel
DEL

MeningerDette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.Denne sommeren ble fødeavdelingen ved Gjøvik Sykehus stengt i 9 uker. De fødende måtte reise til Lillehammer, de ansatte ved avdelingen måtte pendle når de ikke avviklet ferie. Noen av oss prøvde å hindre dette, men vedtaket ble gjennomført. Og ikke nok med det, det ble oppsummert av sentrale ledere i Sykehuset Innlandet som en suksess før de 9 ukene var gått.

Nå har ledelsen ved SI besluttet at det skal være sommerlukning igjen. Det er fort gjort med slike vedtak for de bryr seg ikke om bedriftsdemokrati og folkevalgt innflytelse på driften er som kjent nullet ut med helseforetaksreformen. Til tross for 31 rapporterte avvik, flere avisoppslag om hvor belastende denne ordningen ble for fødende, så har SI-ledelsen hogd i stein at sommerlukning skal gjennomføres. For meg synes det som helt bortkastede ressurser å gjennomføre en evaluering av tiltaket all den tid man hadde bestemt seg for dette for lenge side. Spill for galleriet altså.

Hovedårsaken er å spre penger til nytt sykehus. Det påstås at det er faglige grunner i forhold til å gjennomføre turnus i sommerferien som ligger til grunn. Men når ansatte ved fødeavdelingen her sier at turnus kan løses med å leie inn de faste vikarene de bruker, så er svaret nei – det blir for dyrt.

Hva er konsekvensene? Utover at det rammer de fødende ved SI sitt største sykehus, så undergraver det fødeavdelingens eksistens. Vi leser i OA at det er få søkere til ledige stillinger, det fortelles at flere jordmødre vil si opp. Det var 3 søkere til en lederstilling, to fra Gjøvik og en fra Lillehammer der sistnevnte ble foretrukket.

Hvem vil jobbe på en avdeling med dette framtidsbildet og denne sykehusledelsen? Den negative utviklingen blir selvforsterkende. Dermed er sommerlukning et effektivt grep for de som vil ha fødselsomsorgen permanent flyttet til Lillehammer. Sykehusslakterne driver på i møter og i kott. Skal vi igjen akseptere denne sommerlukningen? Betyr ikke de politiske besvergelsene om at sykehuset ikke skal røres inntil det nye hovedsykehuset står klart noen ting? Rødt oppfordrer de politiske partiene og deres representanter til å være med på å kreve sommeråpen fødeavdeling på Gjøvik.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken