Gå til sidens hovedinnhold

Avvikling av tilskuddet til helserådgiver er uakseptabelt

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

I OA 16. november kommer fylkesrådmannen i Innlandet med forslag om kutt i skolesektoren ved å blant annet å avvikle tilskudd til helserådgiver. Forslaget til rådmannen handler om å spare, og ifølge budsjettet dreier det seg om 2,7 millioner kroner årlig.

Jeg skal nå snakke på vegne av elevene på Dokka videregående skole om vårt synspunkt om denne saken.

Det er ingen hemmelighet at psykisk plager av større eller mindre grad påvirker oss alle. Ungdom på videregående er intet unntak, snarere tvert imot!

Det skjer mye i ungdomsårene. Karakterer, følelser, venner, kjærester, familieproblemer, bekymringer og forventninger. Alt dette er en stor del i ungdommens liv hver eneste dag.

For flere, kan alt dette krølle seg sammen til å bli en stor floke som kan resultere i både angst og depresjon om den ikke nøstes opp.

Alt blir for mye, og du aner ikke hvordan du skal komme levende ut av det. Ingen hjemme forstår, de ber deg bare ta deg sammen.

Av og til trenger vi et annet menneske som kan se saken utenfra. En som kan hjelpe oss med å takle alt det som kreves av oss. En som kan lytte. En som sier at man er god nok og gir deg det klappet på skuldra du så sårt trenger. Personen jeg sikter til har følgende tittel: Helserådgiver (tidligere helsesøster)

Et annet argument er dette med antallet elever som dropper ut årlig under den videregående utdanningen. Grunnene til utdroppingen er mange, men ofte har psykiske utfordringer en stor del av skylda. Antallet elever som ikke fullfører er høyt, og vi er alle enige om at det må minskes. Måten å gjøre det på er ikke å redusere et viktig hjelpemiddel, men snarere å øke det.

Om forslaget om å avvikle skoletilskuddet blir vedtatt, betyr det for vår del ved Dokka videregående skole at vår helserådgiver ikke er på skolen 4 dager i uken som nå, men kun 1 til 2 dager.

Og hva skal elever med daglig behov for en prat gjøre da? Bare ta seg sammen de dagene hun ikke er tilstede? Nei, det finner vi oss ikke i!

Gjør oss unge en tjeneste, og kjære fylkespolitikere: Ikke avvikle tilskuddet til skolesektoren som vi trenger og verdsetter så høyt.

Psykisk helse skal prioriteres, ikke nedprioriteres!

Linda Brukås Wold, elev 1HOB og vararepresentant i Dokka vgs. elevråd.

Vil du hjelpe oss med å vinne vår sak? Skriv under i vår underskriftkampanje! https://www.underskrift.no/vis/8239

Kommentarer til denne saken