Gå til sidens hovedinnhold

Sorterer du søpla riktig?

Artikkelen er over 3 år gammel

De tomme makrellboksene kan bli til en sparkesykkel.

Horisont Miljøpark ønsker å opplyse husholdningene om hvordan man skal sortere. Det vil hjelpe selskapet med å nå et mål om høyere materialgjenvinning, samt hjelpe renovatørene slik at alt avfall blir tømt til riktig tid, opplyser Horisont i en pressemelding.

Plastemballasje har stor verdi hvis den er rengjort og sortert slik kravene tilsier. I forbindelse med Grønt Punkt Norges (GPN) kvalitetskontroll hos Horisont Miljøpark, ble det oppdaget en del mer forurensinger i plastemballasjen, enn det GPN har satt som kvalitetskrav i kommuneavtalen for plastemballasje.

Så ren som mulig

Plasten som skal sorteres i plastemballasjesekken skal være så ren som mulig. Det vil si at det ikke skal kastes plastemballasje med matrester.

– Plasten som skal sorteres i plastemballasjesekken er innpakningen som er rundt, og beskytter matvarer og andre produkter. Nå som vinteren har meldt sin ankomst, ser vi at det blir lagt en del vedsekker i plastemballasjesekkene, opplyser Horisont i pressemeldingen.

Disse er ikke plastemballasje, og skal derfor ikke i sekken. Presenning var også en typisk forurensning man fant under kontrollen. Dette er verken emballasje eller plast, og skal derfor sorteres som restavfall. Plastsekken hentes hver fjerde uke i Horisont sine eierkommuner.

– Det er viktig at sekken knytes og settes fram dagen før, seinest klokken 6 på hentedag.

Les også

Metallco snart i gang igjen


Stort problem

– Glass- og metallemballasje er muligens vårt største problem. Vi opplever dessverre at det kastes veldig mange typer metaller og gjenstander som ikke har vært emballasje i denne fraksjonen. I tillegg er det en del plast. Legg glass- og metallemballasjen rett i dunken - ikke bruk plastposer, oppfordrer selskapet.

– Feilsortering reduserer kvaliteten dramatisk, noe som er et problem for produksjon av nye råvarer. Glass- og metallemballasje er emballasje som har vært rundt mat, drikke og husholdningsartikler. Typiske eksempler er hermetikkbokser, aluminiumformer, påleggstuber, syltetøyglass og glassflasker. Glass- og metallemballasje hentes hver åttende uke.

Les også

Store sprik i kommunale avgifter - sjekk din kommune:– Det virker jo litt rart

Utfordrende vinter

Vinteren 2017/2018 var særdeles utfordrende, opplyses det i pressemeldingen.

– Vinterføre kan gjøre jobben til renovatørene ekstra utfordrende. For at vi skal kunne utføre jobben tilfredsstillende, må alle husstander på best mulig måte tilrettelegge for god framkommelighet på tømmedag. I perioder med is og snø, må private adkomstveier og hentested være tilstrekkelig måket for snø, sandstrødd og uten fare for takras og lignende. Husk at renovasjonsbilene er store og tunge, så det må brøytes og strøs ekstra godt for disse.

Hver renovatør tømmer omtrent 370 beholdere hver eneste dag.

Horisont oppfordrer til å laste ned appen «Min Renovasjon» på mobiltelefonen. I denne appen kan man legge inn varsel om henting, for eksempel dagen i forveien.

Kommentarer til denne saken