Gå til sidens hovedinnhold

Nå er det slutt på å pante julebrusen

Artikkelen er over 3 år gammel

I år er første jul der du ikke skal pante noen av julebrusflaskene i glass.

Som de siste store bryggeriene, tappet Ringnes og Berentsen tidligere i år sine aller siste panteflasker. Det betyr at alt som nå produseres for jula, er på glassflasker som ikke skal vaskes rene, men der 100 prosent gjenvinnes til nye glassprodukter.

Samler 93 prosent

I Norge samler vi inn 93 prosent av all drikkevareemballasje i glass. Her er vi helt i verdenstoppen. Det er vel så bra som innsamlingsgraden for panteordningen, og nå trenger ikke folk å sjekke hver glassflaske og sortere hva som skal hvor. All glassemballasje skal leveres samme sted: Enten det er i de kjente returpunktene for glass og metall, eller man får det hentet hjemme hos seg, sier Gunhild Solberg, markeds- og kommunikasjonssjef i Sirkel som mottar glass- og metallemballasje fra kommuner i hele Norge.

Flere henter glasset hos deg

De siste årene har nemlig flere og flere kommuner begynt å hente glass- og metall hjemme hos folk, på lik linje med restavfall, matavfall, papir og plast. Ordningen er blitt svært populær, og flere kommuner står nå med konkrete planer om å gå i gang.

I løpet av første halvår 2019 vil hver andre nordmann (45 prosent) få dette tilbudet. I tillegg kommer ordninger der borettslag og sameier i større byer som Oslo, Bergen, Trondheim og Stavanger/Sandnes vil få egne beholdere i fellesområdene.

Da er vi på rundt 60 prosent av befolkningen som får henteordning, og da vil det raskt bli standarden. Du slipper å drasse med deg flaskene enten de skulle til returpunkt eller butikken, og trenger heller ikke låne bort penger til panteordningen, som er det du i praksis gjør mens du har panteflasker hjemme, sier Gunhild Solberg.

Hjelper småskalaprodusenter

Omleggingen gjør det også enklere for småskalaprodusenter. I stedet for å bruke standardiserte flasker for å komme inn i panteordningen, kan de velge den typen flasker de mener fremhever produktet best. Særlig gjelder det juiceprodusenter og mikrobryggerier.

- Forbrukerne ønsker også litt andre flasker enn før, og mer mangfold. Man ser uansett at panten ikke er en spesielt viktig motivasjon for å få folk til å levere flaskene tilbake, og at flere gjør det gjennom andre innsamlingsordninger, sier direktør for Bryggeri- og Drikkevareforeningen, Petter Nome.

Kommentarer til denne saken