Gå til sidens hovedinnhold

Astrid (96) og Bjarne (90) levde sammen i 54 år: Døde med få dagers mellomrom

– Nå danser de vals på en blomstereng i himmelen.

For abonnenter

Slik beskriver datter Kari Linnerud Wangsmo (70) det som hendte familien midt under korona-tilstandene på Nordbyen omsorgssenter i slutten av april og begynnelsen av mai.

Søsknene Kari, Anita, Synnøve, Einar og Bea mistet begge foreldrene med ni dagers mellomrom.

To liv som ebbet ut omtrent samtidig etter å ha vært gift i 54 år.

– De var begge glad i å danse. De likte å svinge seg i yngre dager, sier datteren som er vokst opp på Gjøvik og bosatt i Oslo i 50 år. Hun legger til at hun fortsatt føler seg som ei Gjøvik-jente.

Fikk barn med tysk soldat

Astrid ble 96 år og var opprinnelig fra Ålesund.

– Hun fikk barn med en tysk soldat. Det var den gangen ikke akseptert og barnet som er eldstesøster Anita, ble adoptert av besteforeldrene, opplyser Wangsmo.

Hun opplyser at dette fikk de andre søsknene vite om i voksen alder og kom som et sjokk.

Etter krigen flyttet hun til Gjøvik sammen med ei venninne og fikk hun jobb ved Solås sykehjem som tidligere het Vardal sanatorium.

Der jobbet hun til hun giftet seg med Guttorm Linnerud, men ble skilt i 1951. Tre barn ble resultatet. Skilsmisse på den tiden var uvanlig.

Bjarne var den store kjærligheten

– Hun livnærte seg senere gjennom livet som serveringsdame på Victoria Hotell, vasket for private og var rengjøringsassistent på helsestasjonen i byen. Hun tok også jobb som hjemmehjelper i ulike sammenhenger. Hun var ei tøff dame, sier datteren.

Det var da hun traff sin store livs kjærlighet, Bjarne Slåttsveen fra Kapp.

– Bjarne hadde spilt på hest på Vikodden travbane og hadde vunnet en slump penger. Dette måtte feires og de dro på «Kroa» som det het den gang. Der møtte han Astrid, og det ble en gevinst som skulle vise seg å vare livet ut, sier sønnen Einar Linnerud.

Bryllupsreise til Lillehammer

De giftet seg i 1966. Han var gårdsarbeider på Lie Gård på Kapp. Han vokste opp på et lite småbruk i nærheten av Lie gård. De fikk yngste datter Bea året etter som ble deres eneste felles barn.

Paret giftet seg på Lillehammer og overnattet på hotell.

– Det var bryllupsreisen de tok seg råd til, sier Einar.

– Mor hadde et tøft liv, men hun fikk det gode i livet da hun møtte Bjarne fra Toten. De gikk hånd i hånd gjennom livet. De var alltid sammen og satt alltid ved siden av hverandre. Lidenskapen var å løse kryssord sammen ved kjøkkenbordet. De reiste på bilturer rundt i Norge sommerstid. De var fornøyde med å bare være de to. De levde et nøkternt liv og var aldri ute på en flyreise, sier Kari til OA.

Ekteparet bodde på Gjøvik hele livet i Fritjof Nansens veg bortsett fra noen år i Håkons gate 14 på Tongjordet.

Bjarne fikk jobb som sveiser ved Øveraasen Motorfabrikk etter en kort periode på Aker Mekaniske verksted i Oslo. Han gikk av med pensjon godt ut i 60-årene. Han tok fagbrev som sveiser i voksen alder.

Fikk bo sammen på Nordbyen

Astrid ble konstatert dement for noen år siden. Hun ble sykere og sykere og mer og mer borte den siste tiden på Nordbyen.

– Takk og lov for Gjøvik kommunes velvilje som gjorde at de fikk bo i sammen på Nordbyen i sine siste leveår. Hadde dette vært her i Oslo, tror jeg dette ikke hadde vært mulig. Vi kan ikke få fullrost personalet ved Nordbyen, sier Kari.

Koronapandemien gjorde at det ikke var så lett for de pårørende å besøke henne. Helt på tampen, da et 96 år langt liv var i ferd med å gå imot slutten, fikk de komme inn ved sengen hennes. Ikledd fullt smittevernutstyr i gult og blått samt masker foran ansiktet, tok de farvel med mor for siste gang. Det samme gjentok seg bare noen dager senere da Bjarnes liv, 90 år gammel ebbet ut.

Hun var ikke ved bevissthet da det siste besøket fant sted.

– Det var kanskje greit at hun ikke våknet. Jeg tror hun hadde blitt skremt hvis hun hadde sett hele familien slik som vi så ut, sier Wangsmo.

«La oss leve for hverandre»

Sønnen Einar Linnerud forteller at de planla begravelsen til moren tirsdag 5. mai for at Bjarne skulle kunne komme til hektene etter dødsfallet og kunne feire sin 90-årsdag 1. mai.

– Men dagen etter 90-årsdagen sovnet han stille inn på Nordbyen. Han fullførte gjerningen sin som var å alltid stå ved siden av mor. Det på en måte livets gang vi var vitne til, sier Einar, sier Linnerud.

I begravelsen valgte de pårørende sangen «La oss leve for hverandre» av dansebandet Gluntan.

– Den sangen kunne ikke passe bedre. De gjorde det i praksis. Bjarne holdt ut mye på grunn av mor helt til det siste, sier Einar.

– Det er veldig trist når noen går bort, men med tanke på høy alder og sykdom er jeg takknemlig for at de fikk slippe. De fikk vandre sammen, sier Kari Linnerud Wangsmo avslutningsvis.

Bjarne og Astrid etterlater seg fem barn, ni barnebarn, elleve oldebarn og ett tippoldebarn.

Kommentarer til denne saken