Gå til sidens hovedinnhold

Assistert befruktning for enslige: en debatt om å beskytte barns rettigheter

Artikkelen er over 1 år gammel

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Tirsdag 26. mai skal det stemmes over ny bioteknologilov på Stortinget. Mange av endringene det skal stemmes over er gode forslag som vil fremme likestillingen mellom menn og kvinner. Men et av forslagene kan bli en katastrofe for barn som ennå ikke er født. Nemlig forslaget om assistert befruktning for enslige.

Skepsisen til assistert befruktning handler ikke om moralisme eller å snakke ned familier med aleneforeldre.

Jeg har selv vokst opp alene med mamma hele livet mitt, og jeg kunne ikke bedt om en bedre eller lykkeligere barndom. Men gjennom hele livet har jeg også bekymret meg for om det skal skje noe med mamma, for hva med meg da? Og jeg er helt sikker på at de fleste barn som vokser opp med kun en forelder kjenner på samme engstelse. For det er ingen tvil om at barn som vokser opp med en enslig forelder er mer utsatt om det skulle skje noe. Og ulykker skjer. Selv om barns beste skal legges til grunn ved assistert befruktning for enslige, kan ulykker
skje.

Jeg vet det finnes mange enslige kvinner og menn der ute som kan gi barn en like god oppvekst som det to foreldre kan gjøre. Likevel er et barn med to omsorgspersoner ikke like utsatt eller ubeskyttet om det skulle skje noe med en av foreldrene.

Det er fullt mulig å omfavne det mangfoldige familielivet, samtidig som man er skeptisk til at staten skal bidra til at enslige kan få barn uten en tilstedeværende mor eller far. For når staten skal bære det store ansvaret det er å tilrettelegge for et barns liv gjennom assistert befruktning for enslige, må staten også legge til rette for det mest optimale. Og det mest optimale for et barn er å ha to omsorgspersoner. To mennesker som kan gi trygghet, omsorg og beskyttelse. Venner og familienettverk er ikke tilstrekkelige om det skulle skje noe med et barns omsorgsperson. Ingen vil kunne erstatte tryggheten en forelder kan gi.

Denne debatten handler ikke om mangfold og toleranse. Debatten handler heller ikke om hvorvidt man har en god oppvekst med en eller to foreldre. Kjernen i debatten er nettopp barns rettigheter og oppvekstvilkår. Og et barns sårbarhet om noe skulle skje. Det handler om å gi barn den kjærligheten, tryggheten og beskyttelsen de fortjener. Og hvor langt skal staten gå for å imøtekomme voksne menneskers ønsker og behov?

Kommentarer til denne saken