Gå til sidens hovedinnhold

Arvestrid river slekter fra hverandre: – Mange er grådige

– Når klienter forteller at det er splittelse i slekten deres, skyldes det vanligvis arvestrid, sier psykologspesialist Eva Tryti.

For abonnenter

BA skrev nylig om en familie i Bergen som saksøker Kreftforeningen i en konflikt om millionarven etter en eldre kvinne.

  • Les om hvilke lover og regler du bør vite om nederst!

Familiekonflikt i forbindelse med arveoppgjør er utbredt, og kan bli svært betent.

– Arvestrid er et av de vanskeligste temaene i livet for mange. Jeg hører om unge mennesker som knapt har kontakt med tanter, onkler og søskenbarn, fordi foreldrene har stått fast i en gammel arvestrid i 30, 40, 50 år, forteller psykologspesialist Eva Tryti, til BA.

Les også

Slik skriver du testament

– I beste Agatha Christie-ånd

Stadig flere nordmenn har mer arv å etterlate seg enn minimumsbeløpet for pliktdelsarv, og skjevfordeling er hovedårsaken til at konflikter oppstår.

– En eller flere arvinger kan mene at en annen arving urettmessig har påvirket arvelateren, eller til og med lurt den gamle når vedkommende ikke lenger var helt åndsfrisk, i beste Agatha Christie-ånd, forteller Tryti.

Ofte dreier striden seg om penger, men det kan også omhandle ting med affeksjonsverdi.

– Dette kan være gjenstander, bilder, eller en skjev, gammel hytte uten stor verdi. Det er ofte knyttet sterke, gode følelser til slikt.

Psykologen har inntrykk av at arvestrid ofte blir veldig intens og følelsesladd.

– Man kan mistenke at noen oppfatter arven som uttrykk for hvem mor eller far egentlig var mest glad i. Eller at en arving ønsker oppreisning for ikke å ha følt seg elsket nok. Dermed blir man rasende om det deles likt, eller om man får mindre enn søsken, forteller Tryti.

Les også

Huset har stått falleferdig i årevis - får ikke lov å rive: – Virker idiotisk, og det tror jeg det er flere som er enige i

– De fleste ønsker å få mer

Anders Skuterud, spesialist i klinisk psykologi, har følgende forklaring på hvorfor arvekonflikter oppstår:

– Mange mennesker er grådige.

– De fleste av oss ønsker å få mer. Det kan være forventninger til verdier som ikke innfris i boet eller i testamentet. Hvis vi er skuffet, vil vi lettere komme i konflikt med andre, utdyper han.

En annen grunn er mer psykologisk komplisert.

– Når foreldre dør, kommer det ofte opp gammel søskenrivalisering. Noen opplever at søsken er bortskjemte, og da skal de i hvert fall ikke få mer i oppgjøret.

Om den avdøde har barn med flere partnere er det ofte mer komplekse følelser i sving.

– Mange familier har heller ikke erfaring med god konflikthåndtering. Da kan en være sikker på at uenighet oppstår, og det blir vanskelig å løse den.

Friidretten fikk millionarv av Valdres-par: – Dette betyr veldig mye for oss

– Gi like mye

Psykologene trekker frem fire ting som kan bidra til å unngå konflikt: Skrive testamente i god tid, være åpen med familien, bruke advokater, og fordele likt.

– Et familieråd for å informere arvingene og høre på deres innspill gjør at de føler seg tryggere på at testamentet faktisk er arvelaterens ønske, sier Tryti.

– Hva bør man gjøre om konflikten først er et faktum?

– Først kan en undersøke om det finnes en måte å fordele på som alle kan bli enige om. Hvis det blir vanskelig, bør en skaffe seg en nøytral utenforstående som alle kan ha tillit til. I verste fall bør alle ha advokat, svarer Skuterud.

– Om partene har i sving to advokater, kan disse hjelpe familien å inngå forlik. Så slipper man i hvert fall en årelang strid i rettssystemet, tilføyer Tryti.

Les også

Eiendom i Gjøvik sentrum sørget for 3,7 millioner i kassa til hjerte- og lungeforeningen

– Upassende

For mange er det veldig vanskelig å snakke om arv.

– Det kan føles upassende, som om man ønsker den gamle i graven for egen vinnings skyld. Men det går an vise til at man ønsker samtale og avklaring, nettopp for å bidra til at det ikke blir bitter og langvarig arvestrid i slekten, sier Tryti.

Faren er at familiekonflikter forblir uforløste over lang tid.

– Å skape forsoning innad i en familie kan være krevende, men det å ha avklarte forhold til foreldre og søsken gjør nesten alltid livet bedre for alle parter, sier Skuterud.

Kommentarer til denne saken