Toten fortjente kanskje noe mer enn null poeng i dag. Toten har på ti kamper vunnet én, tapt ni. Da må man lete etter gode bilder. Og det fikk de i dag.

Men det startet på verst mulig måte. Etter et bra kombinert angrepsspill ender ballen til slutt hos målsniken, Sondre Eide Blikås. Hans sjuende mål i år.

Totens talentfulle Kodjo Somesi burde utliknet kort tid etter. Men Spjelkavik hadde i dag en meget god keeper i Mads Berentzen Finseth. Han var ofte på rett plass til rett tid. Som da han tok ballen og ikke mannen da Daniel Kaska prøvde å runde keeperen. Toten ropte på straffe. Fra der journalisten satt gjorde dagens dommer, Gjøvikgutten Herman Bostad, helt rett. Ingen straffe.

God dommer

Før denne sjansen hadde Spjelkavik hatt en i stanga. Assistentdommeren løfter flagget, blir veivet ned av hoveddommer. Og det var rett. Ballen kom fra en fra Totenspiller. I det hele tatt var dommeren banens beste i første omgang!

Kraska skulle få en ny stor sjanse han brant. Og det var bra enighet blant de 50 tilskuerne at Toten hadde fortjent 1–1 til pause. Men det kunne fort vært 0–2. På overtid vinner Totenkeeper, Lars Gundersen, duellen der han får en spiller mot seg alene. En særdeles viktig redning før dommeren blåste til pause.

Det blir en forrykende start på 2. omgang. Endelig, og fortjent, scoret Daniel Kraska for Toten. Han får kranglet inn en ball via stanga. Det var til tider mye vind på Lena lørdagen. Og den medvinden skulle kaptein Skulstad se til å benytte seg av. Ett minutt etter utlikninga får Spjelkavik et frispark godt inne på egen banehalvdel. Skulstad skuler (sorry!) at Gundersen står langt ute fra mål. Men ikke lenger ute enn det som er vanlig. Kapteinen skyter, beregnende, og rett i kassa! Det var helt surrealistisk! Og Toten kom bakpå igjen. På noe som ikke kan kalles en målsjanse.

Tre brødre

Og kampen blir en antiklimaks etter dette. Spjelakvik lot det skinne godt at disse poengene skulle tilbake til Ålesund. Toten solgte seg også dyrt. Det ble mer stopp i spillet, litt krangling, slik det som hør og bør i voksenfotballen. Men veldig store sjanser er det ikke å skrive om. Mot slutten måtte Toten risikere mer. Det var bakrom å løpe i. Sander Svorkmo Finnøy utnyttet dette og vant en 50–50 ball langs bakken mot keeper Lars Gundersen. Ballen trillet inn i et åpent mål og kampen var over.

På slutten av kampen var det tre Fodstadbrødre på banen. Trond har vært med i hele år og spilte en solid kamp i dag. Spesielt 2. omgang. Bestemt. Engasjert. Også etter kampen. Han ville ikke stille sammen med sine to brødre til bilde og intervju. Ikke etter tap! Og det godt nytt for de som ikke tror at gutta bryr seg. De bryr seg så det gjør vondt.

– Så Simen og Erik, er det dere som skal redde Toten i år? – Ja! sier de og ler. Før de blir alvorlige. – Det er vel heller at vi ønsker å bidra på det vi kan at Toten også neste år skal befinne seg i 3. divisjon. Simen skal nå spille ut sesongen for Toten etter å ha vært på Gjerdrum i vår. Han spilte sist for Toten i 2018. Simen startet kampen i dag og var solid i duellspillet. Erik spiller for NTNUI. På hobbybasis. Trondheim skal han tilbake etter sommeren. Han startet ikke i dag. Men kom inn på slutten av kampen. Og Toten trenger alle mann til pumpene. Ikke minst til å ha en god treningshverdag der man pusher hverandre.

– Stemningen på treningene er god. Vi synes vi fortjente noe mer i dag. Vi spiller rett og slett en god kamp!

1–2 målet imot i dag definerer litt der Toten er for tiden. Marginene i en slik type kamp smeller dem rett i fjeset! Og bunnlag føler det er slik hele tiden. Og derfor ligger man i bunnen.

Toten – Spjelkavik 1–3 (0–1)

0–1 Sondre Eide Blikås (06) 1–1 Daniel Kraska (48) 1–2 Sondre Skulstad 1–3 Sander Svorkmo Finnøy

Toten: Lars Gunderstuen, Simen Fodstad, Trond Fodstad, Markus Sivertsen Hilsen, Daniel Robert Lisowski, Håkon Svellet, Filip Burkhardt (88' Erik Fodstad), Kodjo Somesi, Sander Imerslund Harefallet (88' Emil Lie Nesheim-Hauge), Jonas Imerslund Harefallet (30' Mads Wainwright Hveem), Daniel Kraska

Totens beste: Sander Imerslund Harefallet

Spjelkabiks beste: Sondre Skulstad

Gule kort

Toten: Daniel Kraska, Sander Imerslund Harefallet, Daniel Lisowski, Mads W. Hveem

Spjelkavik: Sondre Skulstad, Tobias Skogli

Dommer: Herman Bostad (Lillehammer)