Gå til sidens hovedinnhold

Arne var dødssyk av korona. Fredag ble han skrevet ut av sykehuset: – Man trenger ikke å havne i grava av dette, selv om man er over 70 og har hjerteproblemer

Artikkelen er over 1 år gammel

Arne Johannessens familie hadde innfunnet seg med at han ikke kom til å overleve etter å ha blitt smittet av koronaviruset på afterski i Østerrike. Det gjorde 70-åringen mot alle odds, og fredag fikk han reise hjem.

For abonnenter

(Romerikes Blad): I begynnelsen av mars befinner 70-åringen Arne Johannessen fra Kjeller seg på utestedet Kitzloch i Ischgl i Østerrike. Han er på skiferie i alpelandet med kamerater og skal avslutte dagen med et par kalde på afterskistedet som senere skal få kallenavnet corona-baren.

Det er tettpakket med folk i puben som ligger i det populære alpinområdet Tirol, de fleste av dem skandinaver. Stemningen er ifølge Arne «helt rå» og han hygger seg med kameratene. Det spilles norske og svenske partylåter, og brett med shots bæres rundt i lokalet på stampuben hvor kompisgjengen har vært flere sesonger.

Senere viser det seg at en av bartenderne som jobber på stedet, en 36 år gammel tysker, er smittet av koronaviruset.

Det går ikke langt tid før Arne merker at noe ikke er som det skal.

– Jeg frøs mye og tok en del Paracet. På flyet hjem til Norge satte jeg meg ved nødutgangen hvor det var ledig plass og halvsov, forteller han.

Når Arne kommer hjem til Kjeller, går han rett opp i andre etasje for å sove.

Der blir han liggende.

Hjertesyk

– Jeg ble etter hvert dårligere og dårligere og forsto ganske raskt at jeg hadde koronaviruset. Broren min er lege, og han fikk ordnet det slik at jeg ble testet et par dager senere, forteller han.

Testen er positiv, og Arne blir, som den første koronapasienten, lagt inn på Ahus. Han får også, som en av de første i landet, en allerede etablert malariamedisin. (Ahus vet ikke om malariamedisinen var avgjørende. Les mer om det litt lenger ned i artikkelen).

Arne har hatt flere hjerteinfarkt og har vært døden nær tidligere, og blir med det regnet som en høyrisikopasient.

– Jeg frøs og frøs. Jeg husker pleierskene klappet på meg. Da var jeg nok ganske dårlig.

Arne blir etter hvert lagt i kunstig koma for at kroppen skal få jobbe i fred.

– Jeg husker lite fra denne perioden. Jeg husker de spurte om jeg visste hvor jeg var. Jeg visste at jeg lå på intensivavdelingen på Ahus, men så gikk lyset.

Arne har overlevd flere hjerteinfarkt og har blant annet fått operert inn hjertestarter. Nå blir han liggende i koma i fem dager. Fra familiens synspunkt ser det ikke lyst ut.

Les også

Råd fra koronasmittet samboerpar på Biri: – Ta symptomene på alvor!

– De gjør en formidabel jobb

Så blir han sakte, men sikkert vekket opp.

– Legene hadde full kontroll, og det er for så vidt samme for meg hvilken medisin jeg fikk, men det som er sikkert er at noe har fungert, sier han og kan ikke få fullrost leger og sykepleiere ved Ahus.

– De gjør en helt formidabel jobb og behandlingen de ga meg var helt eventyrlig. Det var pleiere rundt meg hele tiden som passet på. Mange av dem jobbet to og tre økter. Nå har jeg fått noen nye helter i livet, og det er legene og sykepleierne på Ahus, konstaterer han.

Testes på nytt om en uke

Når Romerikes Blad snakker med Arne fredag ettermiddag, er han vel hjemme på Kjeller. Her skal han sitte i isolat en stund til. Om en ukes tid blir han testet på nytt for å se om koronaviruset fortsatt sitter i kroppen. Familiemedlemmene er nå satt i karantene.

– Det er helt fantastisk å være hjemme. Nå føler jeg meg helt som vanlig. Jeg har vært ganske dårlig tidligere, men dette er nok den tøffeste behandlingen kroppen min har vært igjennom. Familien min hadde innfunnet seg med at jeg ikke kom til å overleve, forteller han.

– Da legene fjernet alt som heter sonder og slanger og kateter, følte jeg at livet var tilbake. Da følte jeg at jeg hadde vunnet.

– Jeg er en av dem som har underliggende sykdommer som har overlevd dette. Nå ønsker jeg å stå fram med min historie for å vise at man ikke er nødt for å havne i grava av dette, selv om man er over 70 år og har hjerteproblemer, sier han.

– Alt smakte såpe

Arne har nå fått tilbake matlysten. Da viruset herjet som verst, forteller han at all mat smakte såpe. En lang stund måtte han få næring gjennom sonde.

– Men de siste dagene er jeg både blitt servert speilegg og karbonadesmørbrød på Ahus, og pleierne har gjort alt de kan for å få meg til å spise, forteller han.

Nå er Arnes klare oppfordring at alle må følge myndighetens restriksjoner framover.

– Nå har myndighetene satt noen regler, og det skal vi bare være glad for. Folk må stole på myndighetene og holde seg unna hytter og båter og andre mennesker. Jeg fatter ikke hva folk tenker på. Hvorfor vil man feriere på hytta nå? Det er jo ikke der man får hjelp, det er på Ahus, det. Nei, selv kommer jeg til å feriere et kvarter fra Ahus, konkluderer han.

Da Arne kom til seg selv igjen på Ahus, hadde han en klar tanke.

– Jeg klarte det denne gangen også. Men denne gangen var jeg nærme. Ahus gjorde en fantastisk jobb. De ga aldri opp.

Les også

– Det er et litt heftig virus dette her. Det smitter veldig mye lettere enn det vi så for oss før det kom til Italia

– Vet ikke om denne har effekt

Overlege ved infeksjonsmedisinskavdeling på Ahus, Jan-Erik Berdal, bekrefter overfor Romerikes Blad at Johannessen ble gitt malariamedisinen Hydroxoklorokin som selges under merkenavnet Plaquenil.

– Johannessen var en av de første som ble syke, og vi hadde i begynnelsen av pandemien en litt usystematisk tilnærming til bruken av dette medikamentet for å ta rede på om det kunne virke eller ikke, forteller Berdal.

– Medikamentet er imidlertid ikke registrert til bruk ved viruslungebetennelse og om medikamentet har noen effekt eller ikke, vet vi egentlig ikke. Det starter nå en stor studie i regi av WHO der Norge er første land ut, og som vil involvere hundrevis av sykehus over hele verden for å finne ut om blant annet denne malariamedisinen har noen effekt.

– I beste fall vil vi få data fra denne studien i løpet av få måneder. Men dette vil være en kontrollert studie, det vil si at pasienter trekkes ut til å få denne medisinen eller placebo (tablett som ser ut som den ekte medisinen, men inneholder ikke noe virksom medisin), og så må man se om det er noen forskjell i utfallet i disse to gruppene, forklarer overlegen.

– Det er veldig viktig at vi gjør dette nå i en tid med mange forestillinger, ideer og meninger om hvilke medisiner vi skal bruke. Vi vil ellers aldri finne ut av om dette medikamentet eller noen av de mange andre som hevdes å ha en effekt faktisk har det.

Les også

Ungdomsrådet om korona-krisen: – Det er kjipt, men det går over

Vi vil veldig gjerne finne ut av dette

Berdal opplyser at Johannessen fikk en ren lungesvikt uten kompliserende tilstander i andre organsystemer.

– Vi skiller mellom mild, moderat og alvorlig lungesvikt, og Johannessen hadde en mild til moderat lungesvikt.

– Om malariamedisinen hadde noen effekt på Johannessen er det umulig å si noe om, men vi vil veldig gjerne finne ut av det. Det som er helt sikkert er at respiratorbehandlingen, altså avansert intensivbehandling, har gjort at kroppen mest sannsynlig fikk tid til å rydde viruset av veien, samt dempe betennelsesreaksjonen på viruset som kanskje er det som forårsaker mest skade. Og så har vi hjulpet Johannessen å puste mens det foregikk, avslutter han.

Kommentarer til denne saken