Da hadde Thomas Wærner lagt bak seg 75 kilometer fra Neiden, der han hadde klart beste etappetid. Samboer Birgitte Næss tror ikke det er tilfeldig at torpingen var raskest av alle på den åttende av totalt 13 etapper i verdens nordligste hundekjørerløp.

De i teten har pushet hverandre veldig hardt. De balanserer på en knivegg i forhold til hvile og slitasje på hundene. Thomas har bevisst valgt en strategi der han hviler mer i håp om å ha mye å gå på mot slutten, sier Birgitte Næss og minner om at det fortsatt gjenstår over 300 kilometer av løpet.

Råkjør

Roger Dahl har ledet hele Finnmarksløpet så langt. Innen to timer og et kvarter bak la kvartetten Robert Sørlie, Sigrid Ekran, Ralph Johannessen og Gorm Engen ut fra Varangerbotn. Kjell Brennodden og Thomas Wærner fulgte nærmest, henholdsvis tre og en halv og drøye fire timer bak. I et løp over 1000 kilometer med forventet målgang i Alta lørdag er fortsatt alt åpent.

Det er tydelig at de fem i toppen river og sliter i hverandre. Noen har også bare sju-åtte hunder igjen i spannet. De kan få det tøft oppover Tanaelva, og jeg ser ikke bort i fra at det kan bli bråstopp for noen som har pushet for hardt i starten. Det vet jeg at Thomas ikke har gjort. Han kan få en topplassering servert på et fat oppover Altaelva det neste døgnet, sier Birgitte Næss.

Ni hunder igjen

Torpingen hadde ni hunder igjen i spannet da han forlot Varangerbotn. I motsetning til sine argeste konkurrenter har han ingen hunder i spannet som har gått hele Finnmarksløpet før.

Det er selvfølgelig et usikkerhetsmoment. Men Thomas har latt hundene hvile mye mer enn konkurrentene har gjort. Dermed går de også fortere, noe etappetiden fra Neiden til Varangerbotn viste. Jeg tror han har mye å gå på i forhold til enkelte andre, påpeker Birgitte Næss.

Topp fem mulig

Kenneth Berge er med som en ev tre «handlere» for torpingen. Han støtter Birgitte Næss i hennes synspunkter på taktikk og utvikling i løpet.

Det er fortsatt altfor tidlig å tenke plassering. Det er nå Finnmarksløpet begynner, og Thomas er veldig godt fornøyd og ved godt mot. Taktikken med å la hundene hvile godt på sjekkpunktene tror jeg han vil få mye igjen for mot slutten av løpet. En plassering blant de fem beste er innen rekkevidde, spår «handler» Kenneth Berge.

Klassen for de som kjører 500 kilometer ble vunnet av Elisabeth Edland. Her deltok også Eline Lihagen fra Søndre Land, som klarte seg meget bra i det tøffe selskapet. Lihagen endte på 14. plass, drøyt tre og en halv time bak vinneren.