Gå til sidens hovedinnhold

Norsk i New York

Artikkelen er over 10 år gammel

Det blir Norge i blått, hvitt og rødt når den utflyttede Valdres-kunstneren Sol Kjøk viser fram 28 norske kunstnere i sitt nye galleri i New York i vinter.

Sol Kjøk, opprinnelig fra Bagn og bosatt i New York i flere år, har startet det nye kunstnerstyrte galleriet .NO på Lower East Side i New York. Galleriet skal være et visningssted for kunstnere som er godt etablert i Norge, men som ennå ikke kjent på den amerikanske kunstscenen.

Galleriet åpner med å vise fram 28 norske samtidskunstnere gjennom tre ulike utstillinger under tittelen The North Stars-series: Blue, White and Red.

Utstillingene er strukturert rundt fargene i det norske flagget, og utforsker symbolikk og psykologiske uttrykk for hver av disse fargetonene.

Reiste ut

Etter videregående skole på Fagernes, dro Sol Kjøk som 19-åring ut i verden for å studere kunst og språk. Det førte henne til en rekke steder som Østerrike, Frankrike, Colombia og USA. I et intervju med Oppland Arbeiderblad i 2008, slo hun fast at New York er stedet hvor hun føler seg hjemme. Der har hun slått rot sammen med en liten gruppe kunstnere som har bodd og arbeidet sammen, i et inspirerende fellesskap.

Det er nesten som en klisjé. Vi bor slik til at vi kan gå opp på taket av bygningen og se hele Manhattan Skyline, fortalte Kjøk.

Blått først

Siden Norden ofte forbindes med kulde og melankoli, er det naturlig å starte utstillingsserien på det nye galleriet med fargen blå, heter det om de tre utstillingene som foregår i februar, mars og april.

I mars er det duket for fargen hvit med me minimalistiske utforskninger av form og figurative arbeider der uttrykket ligger i den nakne linje. Siste delen, rødt, presenterer fortellinger rundt evige temaer som kjærlighet, lidenskap, kjønn, smerte, vold og livsbegjær, alt vist gjennom et bredt spekter av kroppsskildringer.

Foruten Sol Kjøks egne arbeider, med menneskekropper som sentralt tema, deltar også den Harestua-fødte kunstneren Anki King på utstillingen for fargen hvit som foregår i mars. Også King har i mange år vært bosatt i New York.

Bredt spekter

Prosjektet strekker seg fra 4. februar til 28. april i år og viser et bredt spekter av uttrykksformer fra kunstnerne Frank Brunner, André von Morisse, Mikkel Wettre, Stefan Schröder, Åsil Bøtun, Tegneklubben (Martin Skauen, Terje Nicolaisen, Paul Dring, Ulf Verner Carlsson og Bjørn Bjarre), Kurt Johannessen, Lars Strandh, Kristin Skrivervik, Ane Graff, Björn Hegardt, Lotte Konow Lund, Anki King, Finn Graff, Agnes Nedregard, Marit Victoria Wulff Andreassen, Hanne Lydia Opøien Kristoffersen, Kjetil Skøien, Marianne Darlen Solhaugstrand, Rune Olsen, Eli Skomsø, Sol Kjøk, Anne Marte Eidseth Rygh og Tone Gellein.