Jeg følger hjertet

stjerner: Bildene mine skal minne folk om hvor fantastiske de er, sier Bjørg Thorhallsdottir, som har utstilling på Galleri Svae i Gjøvik fra 7. januar. foto: privat

stjerner: Bildene mine skal minne folk om hvor fantastiske de er, sier Bjørg Thorhallsdottir, som har utstilling på Galleri Svae i Gjøvik fra 7. januar. foto: privat

Av
Artikkelen er over 9 år gammel

Gjøvik må være hovedstaden for hyggelige folk, sier Bjørg Thorhallsdottir. For fem år siden var det svært få som hadde hørt om henne. I dag er hun Norges bestselgende grafiker.

DEL

Den islandsk-norske kunstneren Bjørg Thorhallsdottir hadde sin første utstilling på Gjøvik i februar i fjor. Det ble en kjempesuksess. Fredag 7. januar åpner hun ny utstilling i Galleri Svae på Gjøvik. Kunster og publikum gleder seg.

Jeg følte meg så velkommen sist gang. Derfor ble jeg kjempeglad da jeg ble spurt om å komme tilbake igjen, sier 36-åringen begeistret.

Med seg i bagasjen har hun 6070 bilder, mange av dem har aldri vært vist før. Kunstneren har også malt et litografi, som skal være en hyllest til Gjøviks 150-årsjubileum.

Jeg satt i Barcelona og malte det. Da jeg tenkte på Gjøvik dukket det opp et bilde av koselige hus i et vinterlandskap, forteller hun. De øvrige bildene hennes er nærmest som hustavler å regne. Den eksotiske kunstneren har nemlig mye hun vil formidle, både i ord og bilder. For et drøyt år siden møtte hun kjærligheten på nytt.

Det var en «deilig danske». Han sa opp jobben i Danmark, flyttet til Norge og ble med på utstillingsåpningen i Gjøvik i februar i fjor, forteller hun. Forelskelsen preger mange av bildene hennes.

Dansken

Yndlingsmotivet er en kvinne som sitter oppi et champagneglass og lager boblebad ved å helle champagne over seg. Bildet kommer med følgende tekst: Når det lukkes en dør, så bør det åpnes en champagneflaske og så åpnes et vindu.

Jeg hadde aldri trodde at jeg skulle få en lykkelig dag mer etter at mannen min døde for fem år siden, og jeg satt igjen med en liten gutt på to år, sier hun. Men hun har lært å nyte livet igjen, og fått med seg masse nyttig livsvisdom i tillegg. Det vil hun gjerne videreformidle gjennom kunsten.

Jeg hørte en gang et ordtak, som går slik: If you have a problem, you solve it. If you can not solve it, no problem, sier hun på indiskengelsk og skoggerler.

Sånn er det. Det er ikke så farlig. Ting ordner seg. Dessuten har jeg lært at livet er et valg. Man velger sine egne tanker. Om noen sårer deg, er det faktisk du som velger om du vil bli såret. Noen går rundt hele livet og skylder på andre for at de ikke har det bra. De burde heller stoppe opp og tenke hva de kan lære av situasjonen. Ingen kan gjøre dem lykkelige, bortsett fra dem selv, sier hun.

Lykke i slummen

Thorhallsdottirs avdøde mann, Eric Scott, var en kjent og rik kunstner. Paret hadde ofte besøk av berømtheter, deriblant Mick Jagger og Robbie Williams. Men møtet med noen av verdens rikeste, lærte henne også at makt og rikdom ikke bringer lykke.

Jeg har nesten aldri møtt så mange tomme og ulykkelige mennesker. Jeg møtte mye mer lykke da jeg jobbet et år i slummen i Mexico som ung, sier hun.

Selv opplever hun en fantastisk lykke ved å gjøre noe for andre. Hun forteller stolt om hjertefred, en vakker markering av allehelgensdagen til minne om de døde, som hun tok initiativ til for fem år siden. Drøyt 3000 mennesker møttes til en magisk kveld fylt med lys og varme, musikk og hjerteballonger, på den femte Hjertefred-samlingen i Sandvika siste året.

Jeg følger hjertet mitt i alt jeg gjør. Livet består av masse veivalg. Det er viktig å gjøre det som kjennes riktig for meg, og ikke lytte til alle andre, sier hun og ønsker velkommen til utstillingsåpning 7. januar. Da skal hun også holde foredrag om kunsten sin.

Jeg tror det kommer til å bli et morsomt stand-up-show, avslutter Bjørg Thorhallsdottir.

Artikkeltags