Gå til sidens hovedinnhold

Håndplukket til EM-troppen

Artikkelen er over 10 år gammel

Janne Oppheim Søllesvik (38) fra Harestua tar viktige avgjørelser som kan påvirke utfallet av de norske jentenes landskamper.

Janne Oppheim Søllesvik er Norges fysioterapeut og osteopat på landslaget til Gro Hammerseng & co. Det betyr at hun, sammen med resten av det medisinske teamet, kan bestemme om en spiller kan spille eller ei.

Ja, det er jo en del viktige avgjørelser som vi kan bli nødt til å ta. Avgjørelsene tas som regel sammen med lege, spilleren selv og trener, men av og til må vi overprøve spillernes ønske, sier Janne Oppheim Søllesvik.

Headhuntet

Janne Oppheim Søllesvik er opprinnelig fra Omviksdalen i Hardanger. Der var langrenn og løping idrettene hun syslet med som ung. Håndball har hun aldri spilt, men da hun som ferdig utdannet fysioterapeut jobbet hos Kjell Ivar Skjemstad på Grua i 1997, så kom hun i kontakt med håndballmiljøet.

Kjell Ivar hadde lenge vært Lunners fysioterapeut. Da jeg kom var det naturlig at jeg overtok den rollen da han trappet litt ned. Jeg var med Lunner fra de var i eliteserien i 1997 og til laget rykket ned i 3. divisjon. Da jeg ble mamma for et og et halvt år siden så overtok Silje Prestkvern jobben med lunnerjentene, forteller Janne Oppheim Søllesvik.

Utfordrende

Oppheim Søllesvik driver i dag sitt eget medisinsk senter på Harestua.

Det er et tverrfaglig senter jeg driver sammen med to leger. Det er kjempespennende og bygge opp sitt eget senter, men jeg stortrives, sier hun og smiler.

I perioden 1999 til 2006 var hun tilknyttet yngres landslag som fysioterapeut. Før hun i oktober i fjor ble forfremmet til A-landslaget. En av de gjeveste jobbene for idrettsinteresserte fysioterapeuter.

Det er selvsagt en anerkjennelse å rykke opp til A-landslaget, sier hun beskjedent.

At hun har gjort en god jobb med yngres landslag hersker det liten tvil om. For dette var ingen jobb 38-åringen søkte på. Hun ble rett og slett håndplukket av lege Ola Sand.

Ola ringte rett etter at jeg hadde født datteren vår og tilbød meg jobben. Etter et familieråd hjemme, og med god støtte av en snill samboer, takket jeg ja, forteller hun.

Spennende

Jobben som fysioterapeut og osteopat betyr at hun har mye å gjøre og et stort ansvar.

Jeg er en del av det medisinske apparatet bestående av lege, fysioterapeut og massør. Vi har blant annet ansvar for kostholdet, tilrettelegge treningsplanen for hver enkelt. Slik at trenings- og kampbelastning blir riktig. I tillegg til vanlige oppgaver som fysioterapeut og osteopat, sier Janne Oppheim Søllesvik.

Lærerikt

Hardanger-jenta har i tillegg til utdannelse som fysioterapeut og osteopat også grunnfag idrett. Kombinasjonen fysioterapi og idrett er veldig spennende. Jeg føler denne jobben med landslaget er med og utvikler meg mye i forhold til det jeg jobber med til daglig, sier den blide jenta, som har rundt 50 reisedøgn med landslaget.

EM blir utvilsomt årets store høydepunkt.

EM blir spesielt. Det blir mye større press enn i treningskamper, og avgjørelsene vi tar blir viktige. Men det blir også veldig gøy, sier Harestuas eneste deltaker i den norske EM-troppen.