Gå til sidens hovedinnhold

«Damene på gården» i drivet

Artikkelen er over 9 år gammel

Anne-Kristin Lønneid fra Kolbu er blant landets mest kjente rosemalere.

Nå stiller hun ut samlingen sammen med hele 40 andre håndverksdamer. Det begynte med at jeg dekorerte mormors saltkar som tolvåring, sier Anne-Kristin Lønneid fra Kolbu. I dag er hun en av Norges aller beste rosemalere, og sitter med diplomer fra 15 førsteplasser i store nasjonale kåringer.

Jeg ble en racer på å besøke gamle museer og kopiere den tradisjonelle stilen. Etter hvert ballet produksjonen på seg, sier Lønneid.

I løpet av et langt liv innenfor husflid har hun dekorert alt fra himmelsenger til grøtfat, som hun har solgt på bestilling. Nå håper hun å nå ut til enda flere under den enorme salgsmessa «Damene på gården».

Åpen gårdshelg

Messa arrangeres på gården Aschim i Tingelstad neste helg. Av de 40 utstillerne er alle damer.

Prosjektet begynte som en liten salgsmesse innenfor håndverk. Nå har jeg 40 utstillere fra ulike distrikt, samt salg av lokal mat og åpen gård, sier hovedarrangør Ann Therese Ekeren Skari.

Populært med håndverk

Arrangementet vil bli åpnet av stortingsrepresentant Anne Tingelstad Wøien på lørdag formiddag. Deretter følger «kjerringbæring» og natursti. Hele gården vil stå åpen hele helga og det vil bli arrangert gårdsleker som hopping i høyet og rusletur i åkerkanten. I tillegg holdes store seminarer i ølproduksjon og baking med anerkjente foredragsholdere.

Skari forteller om stor pågang fra damer som ønsker å stille ut, og forteller at hun har måttet begrense antall utstillere betraktelig.

Det er utrolig mange damer som holder på med kunst og håndverk i Norge, og det er moro å oppleve en så høy interesse innenfor feltet, sier hun.

Rosemaler Lønneid understreker at det er viktig å delta på slike messer når man holder på med håndverk.

Det er en ypperlig anledning for å bli kjent for det man holder på med. Ikke minst i lokalmiljøet, sier hun.

Massiv pågang

Arrangør Skari opplever også stor interesse fra folk som ønsker å besøke messa. Allerede har hun solgt ut mange av billettene til de ulike foredragene. I tillegg har hun fått mange henvendelser fra folk som ønsker overnatting og veibeskrivelse.

Det er vanskelig å gi et antall på hvor mange som vil dukke opp, men det er ingen tvil om at det vil bli et populært arrangement, sier hun.

Spesielt venter hun stor pågang fra områdene rundt Oslo, da hun opplever at arrangementer som rusletur i åkerkanten appellerer til mange i byen.

Det er eksotisk å komme ut på bygda og se hva landbruk går ut på, sier hun.