Gå til sidens hovedinnhold

Arbeidsgivere i Oppland slurver: – Glemmer sine ansattes helse

Artikkelen er over 2 år gammel

Tre av ti opplendinger er i dårlig form, og fire av ti er bekymret for sin egen helse.

Det viser en fersk undersøkelse utført av YouGov for Herbalife Nutrition. Til tross for dette er det få arbeidsgivere som legger til rette for å løse problemet.

– Sykefraværet i Norge er høyt, og Oppland er ikke noe unntak. Trening og ernæring har stor effekt på helsen. Arbeidsdagen representerer en betydelig del av dagen og er derfor viktig med tanke på aktivitet og matinntak. Likevel er det mange arbeidsgivere som glemmer sine ansattes helse, sier Mia Bergmann, nordisk sjef i ernæringsselskapet Herbalife Nutrition.

Verst i landet

Den ferske undersøkelsen viser at tre av fire opplendinger ikke får det tilrettelagt for trening på arbeidsplassen. Ingen andre fylker presterer like dårlig på dette området. Samtidig mangler hver tredje person i Oppland tilgang til frukt eller andre sunne mellommåltider på jobb.

Det er flere tegn som tyder på at manglende helsegoder påvirker opplendingers jobbhverdag.

– Halvparten av alle opplendinger føler seg ofte sultne og tomme for energi i løpet av arbeids- eller skoledagen. Dette er ofte de samme personene som aldri blir tilbudt sunne mellommåltider på jobb. Jeg tror dårlig ernæring, sammen med lavt aktivitetsnivå, kan føre til at man føler seg slapp på jobb, forteller Bergmann.

Best tilrettelagt for Oslo-borgere

Ser man nærmere på hvilke arbeidsgivere som tilbyr treningsgoder, er det noen klare tendenser. Arbeidsgivere i Oppland scorer dårlig sammenlignet med arbeidsgivere i mange andre fylker. Eksempelvis har 24 prosent av Oslo-borgere tilgang til treningsrom på jobben, i forhold til 16 prosent av opplendinger. Videre er det dobbelt så mange arbeidsgivere i Oslo som tilbyr frukt eller liknende.

Generelt i Norge er det flere menn enn kvinner som oppgir at de har treningsrom på jobben. I tillegg er det de med høyest inntekt som har det best tilrettelagt for trening og sunne mellommåltider på arbeidsplassen.

Enkle tiltak kan bidra

Treningsrom og tilgang på frukt eller liknende er de vanligste måtene å tilrettelegge for ansattes helse på. Det er også noen i undersøkelsen som oppgir at arbeidsgiver dekker hele eller deler av medlemskontingenten til et treningssenter. Andre sier at de er med på et bedriftslag eller at de har en løpegruppe med kolleger. I tillegg er det enkelte som får lov til å trene i arbeidstiden.

Bergmann i Herbalife Nutrition er positiv til slike tiltak og understreker samtidig at kunnskap er avgjørende.

– Hvis arbeidsgiver bidrar til å øke ansattes kunnskap om ernæring, blir det lettere og mer motiverende for dem å bedre kostholdet sitt. Det samme gjelder for fysisk aktivitet. Dette kan også gjøre eventuelle andre helsetiltak mer effektive, forklarer hun.

Videre anbefaler hun både arbeidsgivere og ansatte å begynne i det små.

– Det er langt ifra alle arbeidsplasser som har mulighet til å ha en fancy kantine, eget treningsrom eller å spandere treningsavgift på de ansatte. Noen enkle grep kan imidlertid gjøre en stor forskjell. Et sykkelstativ, en skritteller-konkurranse eller enkel tilrettelegging for mellommåltider som frukt, barer, smoothie eller shake kan gjøre underverker for kropp, sinn og trolig bedriftens prestasjoner, avslutter hun.

Kommentarer til denne saken