Gå til sidens hovedinnhold

Arbeiderpartiets beste utspill?

Artikkelen er over 2 år gammel

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Arbeiderpartiet har mange gode utspill og lovnader i valgkampen. Etter min mening er forslaget om innføring av sunn og næringsrik mat i skolen det aller beste. Det finnes bare to land i Europa hvor barna ikke får mat i grunnskolen. Norge og Albania! Albania er et av Europas fattigste land. Norge et av verdens aller rikeste. Hva er det som gjør at vi nordmenn, som ellers ynder å se på oss selv som verdensmestre i velferd, ikke har klart å innføre noe så grunnleggende som sunn og næringsrik mat i skolen?. Ifølge en undersøkelse fra Norstat fra 2017 svarer bare en av fem lærere at barna alltid har med seg matpakke. Halvparten av de ansatte i grunnskolen opplever daglig eller flere ganger i uka at ungene er for ukonsentrerte til å følge med på undervisningen fordi de ikke har fått i seg tilstrekkelig med mat. Kanskje ikke så rart, når vi vet av hvert femte barn ikke engang spiser frokost! En hel haug med forskning, og dessuten enhver form for sunt bondevett, tilsier at barn som spiser sunn og næringsrik mat både lærer bedre og får bedre helse. I tillegg bidrar et gratis måltid i skolen til å jevne ut sosiale forskjeller.

Hvorfor er det så vanskelig for styrtrike Norge å investere i skikkelig skolemat for våre yngste? Som så ofte ellers i norsk velferdshistorie er bremseklossen blå og bærer navnet Høyre. Kampen mot gratis mat til barn i skolen har nærmest blitt en merkesak for partiet de siste årene. I forkant av stortingsvalget i 2005 brukte Høyre mye tid og krefter på å latterliggjøre SVs forslag om et gratis måltid til alle skolebarn. I regjering har Høyre fulgt opp med å fjerne skolefruktordningen. Selv et gratis eple om dagen blir for kraftig kost for Erna Solberg. Maggi Thatcher fikk tilnavnet «mjølketjuven» etter at hun fratok engelske skolebarn det daglige melkeglasset. Litt rart at Erna ikke har fått tilnavnet «epletjuven». I denne valgkampen er de blå tilbake på krigsstien. Nå er det Ap som latterliggjøres for sitt nye forslag om gratis skolemat til alle.

I valget mellom et gratis måltid om dagen og bedre lærere er det mulig at de fleste vil være enige med Erna Solberg i at lærere må komme først. Men har vi virkelig ikke flere alternativer? Norske lærere mener det. Derfor støtter også Utdanningsforbundet ideen om et daglig måltid på skolen for alle elever, nettopp fordi «mette barn lærer best».

Høyres uløselige motsetning mellom læring og ernæring i skolen finnes bare fordi Høyre ikke er villig til å bruke nok penger på å finansiere både et skikkelig lærerløft og sunn og næringsrik mat for norske skolebarn. En ordning med gratis skolemat er beregnet til å koste tre milliarder i året. Det er ikke spesielt mye penger for en stat som den norske. I sin første regjeringsperiode kuttet Høyre skattene med 25 milliarder. Bare formuesskatten ble barbert med fem.

Det er derfor på tide å stille Erna Solberg et kontrollspørsmål: Hva er aller viktigst hvis du skal lære bedre? Sunn og næringsrik mat til alle barn i skolen, eller skattekutt til de som har råd til egen kokk hjemme? Jeg er faktisk ikke i tvil om det!

Olav Henning Ødegård

Listekandidat nr. 47 for Gjøvik Arbeiderparti

Kommentarer til denne saken