Ap ønsker et todelt helsevesen

Av
DEL

LeserbrevDette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

I OA 7. oktober skriver Tore Hagebakken (Ap) at en felles offentlig helsetjeneste styrt av fellesskapet er det beste tiltaket mot økte forskjeller. Det er jeg enig med Hagebakken i, men skal man oppnå det bør man hverken stemme Høyre, Krf, Venstre, Frp eller Ap. Ap fikk presset igjennom Helseforetaksmodellen i Stortinget i 2001. En modell som er NPM (New Public Management ) av verste slag etter business-prinsipper der det skal lønne seg å behandle pasienter bedriftøkonomisk slik at Helseforetaket kan gå med overskudd.

Premissene for Helseforetakene er lagt av finanskonsulenter som bare tenker i bedriftøkonomiske baner, og ikke på at sykepleiere og leger trenger tid for å gi pasientene det de trenger av nødvendig omsorg og pleie. Innenfor helseforetaksmodellen er det nemlig ulønnsom virksomhet som ikke kan forsvares utover et særdeles begrenset minimum. Støre uttaler at han og Ap er imot NPM i offentlig sektor, men støtter allikevel 100 prosent opp om NPM-modellen Helseforetaksmodellen som er blitt slaktet nord og ned av leger, sykepleiere, pasienter og andre fra dag 1 nå i 19 år siden 2001 . Men hverken Ap eller regjeringen vil bry seg om hva folket mener.

Her hører man først og fremst på hva de business-orienterte finanskonsulentene og helsebyråkratene mener. Ap og Høyre er for å nedlegge Ullevål Sykehus og satse på Aker og Gaustad med totalt færre sengeplasser. Ap og Høyre ønsker derfor et industrialisert helsevesen etter NPM med enda mindre tid til pleie og omsorg for pasientene. Leger, sykepleiere og Oslos befolkning har protestert vilt mot nedleggelsen av Ullevål da det vil svekke helsetjenesten i Oslo, men Høyre og Ap har en dyp forakt for hva folket mener.

For Høyre og Ap er det rå business som gjelder i helsepolitikken. Når Ap vil opprettholde NPM-modellen som Helseforetakene er ønsker de å opprettholde et todelt helsevesen siden fritt behandlingsvalg er en konsekvens av Helseforetaksmodellen. Ap driver derfor ikke noen ansvarlig helsepolitikk så lenge de fastholder på Helseforetaksmodellen.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken