Gå til sidens hovedinnhold

Ap og helseforetaksmodellen

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Fylkesordfører Even Aleksander Hagen (Ap) kommer med like ulne forslag som resten av Ap-ledelsen når det gjelder alternativ til helseforetaksmodellen som han vil skrote. Hagen skriver at høyreregjeringen gir for små bevilgninger til sykehusene, men Ap har jo stått last og brast med Høyre om at sykehusene minimum må gå i balanse, eller aller helst med et bedriftsøkonomisk overskudd.

Både Ap og Høyre har skaltet og valtet med pasienter og de ansatte som bedriftsøkonomiske produksjonsenheter for å få sykehusene til å gå med overskudd. Det var Stoltenberg-regjeringen som i 2001 fikk med seg Stortinget på helseforetaksmodellen da Stoltenberg av finanskonsulenter var blitt lovet at staten årlig ville spare 700 millioner på modellen. Siden dag en har bare det akkumulerte underskuddet økt år for år, og helseforetaksmodellen har blitt slaktet nord og ned i 20 år. Ap har hatt evigheter på seg til å avvikle helseforetaksmodellen hvis de hadde ønsket pasientenes og de ansattes beste.

Å snakke om en tillitsreform fra Aps side er rent hykleri. Så lenge Støre og Ap-ledelsen ønsker å beholde helseforetaksmodellen, som er en ren NPM-modell, og bare ønsker en kvasiløsning av samme modell som alternativ, kan ikke Ap tas seriøst angående helseforetaksmodellen. Ap må fullt og helt avvikle helseforetaksmodellen og gå tilbake til forvaltningsmodellen der Staten må ha ansvaret for å gi sykehusene tilstrekkelig vide rammer for drift, oppussing og investeringer, økt kapasitet og bemanning for å sikre en god og ansvarlig pasientbehandling.

Styrene i de fire helseregionene må oppløses, og man må få inn mer faglig kompetent medisinsk ekspertise inn i styret ved det enkelte sykehus enn hva det er nå, da alt for mye vekt blir lagt på det bedriftsøkonomiske. Som lederen skriver i OA 8. mars var selvfølgelig ikke alt rosenrødt da fylkene styrte sykehusene, men når lederen hevder at man med helsereformen fikk mer profesjonelle styrer, er dette bare riktig ved at man la betraktelig hardere vekt på å oppnå økonomisk overskudd på bekostning av forsvarlig og god pasientbehandling.

Når lederen dessuten hevder at flere ble behandlet, kvaliteten gikk opp og dødeligheten sank, er dette å feie virkeligheten godt under teppet. Sannheten er noe helt annet. Alle skandalene og dødsfallene ved AHUS, som ble bygget for trangt og med alt for liten kapasitet slik at det skulle lønne seg bedriftsøkonomisk, er et bevis på det. Det velgerne i alle fall ikke ønsker er en kvasimodell av helseforetaksmodellen som Ap-ledelsen tror er det eneste alternativet.

Kommentarer til denne saken