Antibac, respiratorer og lokal produksjon

Av
DEL

MeningerSpriten som produseres hos Hoff AS på Mjøsstranda skal nå bli antibac. 30.000 liter av spriten skal omdisponeres til annet formål enn normalt for nå har behovene i samfunnet endret seg dramatisk. Omstillingsevnen er til stede når samfunnet har behov og etterspør.

Men vi har flere viktige utfordringer som også kan løses.

Oppland Arbeiderblad intervjuer administrerende direktør i Sykehuset Innlandet den 26.mars om situasjonen rundt antall covid 19-smittede og kapasitet. OA spør:

– Hvordan er kapasiteten på respiratorer ved Sykehuset Innlandet?

– Vi har 27 respiratorer. Mellom syv og ti av de vil være holdt av til pasienter som ikke er syke med koronaviruset. Vi har også en reservekapasitet på 50 anestesiapparater som kan brukes som respiratorer. Det gjør at vi har god kapasitet, sier Andersgaard.

Om dette vil være god nok kapasitet er det vanskelig å si noe om i dag. Men det er også grunn til å spørre seg om konsekvensene av at den beskrevne reservekapasiteten tas i bruk. Så kunne dette vært løst på en annen måte?

I dag har Oppland Arbeiderblad et oppslag om at «Industrien blør. Nå stenger flere bildelprodusenter produksjonen. Omkring 500 nye permitteres over helgen bare i Raufoss industripark.»

Dagsavisen omtaler den 19. mars hva som skjer med bilindustrien i USA. «Vil bygge om fabrikker for å lage respiratorer. Tesla-sjef Elon Musk åpner for å bygge om fabrikker for å masseprodusere respiratorer. New Yorks borgermester stiller seg først i køen for å kjøpe.» Så langt jeg har registrert har presidenten fulgt opp med å styre midler til å få dette realisert.

I Norge har vi også midler, nå kommer det kontantstøtte til næringslivet på 10 – 20 milliarder pr måned for å dekke faste kostnader gjennom krisa. Disse midlene bør jo merkes til lokal produksjon av det som trengs av smittevernutstyr og medisinsk-teknisk utstyr. Det kan la seg gjøre, jeg er kjent med at lokalt næringsliv har kompetanse og vilje til å legge om produksjonen eller til å sette i gang ny og permitterte kan trekkes tilbake på jobb.

Behovet er der.

Kompetansen er.

Finansieringen er der.

La oss få produsert 50 respiratorer lokalt innen 1 måned. Kan de som bestemmer få bestemt det?

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags