Terningkast 5: Særpreget og med lang historie i veggene

TRADISJONSRIKT: I 84 år er det servert middag ved Rustad Hotell og Fjellstue på Sjusjøen, og servicen vi fikk var upåklagelig. Til å servere over 50 personer til samme tid holdt maten god        kvalitet, og prisen vi betalte var svært gunstig.

TRADISJONSRIKT: I 84 år er det servert middag ved Rustad Hotell og Fjellstue på Sjusjøen, og servicen vi fikk var upåklagelig. Til å servere over 50 personer til samme tid holdt maten god kvalitet, og prisen vi betalte var svært gunstig.

Av
Artikkelen er over 1 år gammel
DEL

Rustad Hotell og Fjellstue

Sjusjøen


Ski- og turdestinasjonen Sjusjøen har få spisesteder å by på, men Kæll'n og Prinsessa fant ei perle i Rustad Hotell og Fjellstue.

Idyllisk beliggende i strandkanten til Sjusjøen har Rustad Hotell og Fjellstue tatt imot gjester i nær 84 år.

Det var Borghild Rustad som i 1934 kjøpte et landsted på Sjusjøen for 9000 kroner for å etablere et overnattingssted – det aller første på Sjusjøen som også holdt oppe på vinterstid. Her måtte man frakte gjestene inn med hest og slede, eller med reinsdyr som trekkraft, ifølge Åse Kari Gravråk på stedets hjemmeside og Store norske leksikon.

Nå er det tredje generasjon, Karianne Rustad, som driver stedet etter at hennes far, sønn av Borghild – Helge, drev det i flere tiår sammen med sin danske kone Annie.

Også da vi gjestet stedet for en tid tilbake, summet det danske gloser ved middagsbordene og i de idylliske stuene etter middagen, da alle gjestene er invitert på kaffe og smågodt. Men ikke bare på dansk. Engelsk, med så vel engelsk som amerikansk aksent, samt noen nederlandske gloser kunne vi også snappe opp. En meget hyggelig danske kunne fortelle at han hadde vært på Rustad 49 ganger, første gang i 1965.

Hotellet ligger 830 meter over havet og skiene kan gjestene ta på seg utenfor døra for å kaste seg ut i kilometer etter kilometer med flotte løyper. På stedets egen hjemmeside fortelles det at løypenettet også under krigens dager ble flittig brukt. Til å smugle nordmenn over til Sverige.

Kæll'n og Prinsessa gjestet stedet på en helt vanlig torsdag og trodde kanskje det ble få andre spisegjester, men der tok vi skammelig feil. Så å si full spisesal med muntre samtaler på flere språk ga en spesiell stemning. Noen av gjestene var tydeligvis stamgjester, da deres valgte vin allerede sto på bordet før de ble kalt inn til bords ved hjelp av matklokka!

Tre retter er obligatorisk. Forrett denne dagen var løksuppe. Glovarm slik den serveres i Frankrike, med en smaksrik sjy, og et stykke halvgrovt brød med ost på. For alle som hadde vært ute i det litt kjølige vinterværet på ski eller til fots, en ordentlige «varmer» som første rett.

Hovedretten var torsk. Selve torsken var stekt perfekt. Imponerende, da 50 gjester skulle serveres til samme tid. Tilbehøret var brokkoli, gulrøtter og nydelig tapenade «kledd» over fisken. Sausen var en ok smør/fløtesaus, men den var litt vel ulikt fordelt på de ulike tallerkenene. Dessuten var grønnsakene blitt for kalde. I tillegg kunne så vel Kæll'n som Prinsessa styre sin begeistring over at det ble servert ris til, i stedet for en eller annen variant av poteter.

FIN TORSK: Fisken var helt utmerket tilberedt, men tilbehøret hadde rukket å bli vel avkjølt.

FIN TORSK: Fisken var helt utmerket tilberedt, men tilbehøret hadde rukket å bli vel avkjølt.

Desserten, ei fantastisk sjokoladekake som tenderte inn mot en sjokoladefondant – fulgt av nydelige bær som bjørnebær, multe, rips og blåbær samt et syrnet melkeprodukt – mente Prinsessa var måltidets høydepunkt.

KLINK SEKSER: Desserten, ei hjemmelaget sjokoladekake med nydelig tilbehør, mente Prinsessa fortjente terningkast 6.

KLINK SEKSER: Desserten, ei hjemmelaget sjokoladekake med nydelig tilbehør, mente Prinsessa fortjente terningkast 6.

Vi valgte en frisk Soave fra Valpolicella til å følge oss gjennom måltidet. Stedets vinutvalg var absolutt akseptabelt. Vi kunne velge fransk med en Chablis eller en Riesling fra Hugel som holder til midt i den fantastiske lille byen Riquewihr i Alsace, eller også se til Australia eller Tyskland. Et par lekre roséviner fantes også. Men vi trives godt med en crispy Soave etter mange besøk i denne delen av Italia. Vinen er laget hovedsakelig av drua Garganega med et lite innslag av Trebbiano. Dufter og smaker av friske grønne epler og litt sitrus sto godt til så vel suppa som fisken. Men den kunne vært en til to grader kjøligere, bemerket Kæll'n.

VARMENDE: Ei smakfull og «het» løksuppe ga varme til litt frosne skiløpere en litt hustrig vinterdag.

VARMENDE: Ei smakfull og «het» løksuppe ga varme til litt frosne skiløpere en litt hustrig vinterdag.

Spisesalen på Rustad hadde flotte pyntede bord, med tøyservietter og tøyduker. De som serverte oss, hyggelige danske jenter, var imøtekommende og presise i alt de gjorde. Et lite tips; ikke fyll riktig så mye vin i glasset til gjestene.

Tre retter for 350 kroner er rett og slett rimelig. Når de så i tillegg serverer en god hvitvin hvor prisen er mindre enn tre ganger polprisen, kom kvelden kun på drøye 1000 kroner.

Her bør det bli storinnrykk i påsken!

Fakta

RESTAURANTER

MAT/MENY: 4

SERVICE: 5

MILJØ: 6

PRIS: 6

TERNINGKAST: 5

Artikkeltags