Gå til sidens hovedinnhold

Altså er det bare å fortsette smøre på tjukt lag av tålmodighet oppå solkremen

oa mener

Den som hadde håpet på konkrete datoer ble skuffet over statsministeren og helsemyndighetenes plan for gjenåpningen av Norge. På snedig vis fikk vi dermed skuffelsen nå ved presentasjonen av det som mer synes som ei skisse, framfor når de datofestede milepælene potensielt faller framover mot sommeren. For det ville de antakelig gjort, poengterte folkehelsedirektøren. Altså er det bare å fortsette smøre på tjukt lag av tålmodighet oppå solkremen.

Så ligger det psykologiske faktorer i det å se fram mot noe. Først kommer 14. april, da de har fått oversikt over hvordan vi klarte oss gjennom påsken. Om tallene fortsatt flater ut, kan tiltakene skrus tilbake til der vi var før den tredje bølgen begynte å reise seg i horisonten. Derfra vil hvert lille skritt av gjenåpning vurderes over tre uker, før det eventuelt reverseres - eller vi kan ta neste skritt i riktig retning. Imens snegler dagene seg av gårde til de store forsendelsene med vaksiner endelig begynner å ankomme ute i neste måned.

I påsken passerte Innlandet 4000 registrerte koronasmittede innbyggere. Heldigvis ble Statsforvalterens prognoser for utviklingen gjort til skamme. Verstefallsscenarioet tegnet opp et bilde der 160.000 av oss i fylket ville bli smittet, og 50.000 syke. Det var ikke tall hentet ut av løse lufta, og det var slike proporsjoner beredskapen og smittevernrestriksjonene forsøkte å ta høyde for.

Ingen vet hva som hadde skjedd om ikke myndighetene hadde trykket på den store, røde knappen. Men det er mulig å se eksempler på en helt annen smittevernutvikling i land som ikke gjorde det samme. Det har vært lite kritikk av smittevernstrategien som er valgt til nå, fordi den har fungert etter hensikten. De umiddelbare reaksjonene på regjeringens skisse for gjenåpning viser imidlertid at utålmodige politikere begynner å spisse klørne fram mot høstens valg. Det er oppsiktsvekkende at Høyres egen framskutte stortingspolitiker Trond Helleland går ut og kritiserer egen regjering for kommunikasjon som er vanskelig å forholde seg til. Men i Erna Solbergs hus er det skyhøyt under taket. Mens etatslederne lettere lar seg provosere, klarer Solberg å beholde masken som trygg og sikker.

Kommentarer til denne saken