Biden: USA ville forsvart Taiwan mot kinesisk invasjon

President Joe Biden svarer ja på spørsmål om USA ville sendt soldater til Taiwan om den selvstyrte øya skulle bli invadert av Kina, som anser den som sitt territorium. På spørsmål om hva Kinas president Xi Jinping bør vite om Bidens forpliktelser overfor Taiwan, sier Biden at USA står bak «ett Kina»-politikken, men at Taiwan tar egne avgjørelser om uavhengighet.

– Men ville amerikanske styrker forsvart øya (mot et kinesisk angrep, red.anm.), spør programlederen.

– Ja, det ville de faktisk, om det var et uprovosert angrep, svarer Biden. Senere svarer han igjen «ja» på et konkret spørsmål om amerikanske styrker ville forsvart Taiwan mot en eventuell kinesisk invasjon.

Zelenskyj: Alt okkupert territorium skal gjenerobres

Samtidig som det ukrainske militæret fortsetter motoffensiven øst i landet, lover president Volodymyr Zelenskyj å ta tilbake alt russisk-okkupert territorium i Ukraina.

– Det virker kanskje for noen som at vi etter en rekke seire har en liten pause. Men dette er ingen pause. Dette er forberedelser på de neste aksjonene … Fordi Ukraina må være fritt – hele landet, sier Zelenskyj i sin videotale søndag. Det inkluderer også Krim-halvøya og delene av Donbas som har vært kontrollert av russiskstøttede separatister siden 2014, sier presidenten.

Rørt kong Charles takker folket for støtten

Kong Charles sier han og kongefamilien er svært rørt og takknemlige for støtten de har fått siden dronning Elizabeths bortgang. Mandag begraves moren.

– I London, Edinburgh, Belfast og Cardiff ble vi rørt på et vis som ikke kan beskrives, av alle som tok seg bryet med å komme og vise sin takknemlighet for den livslange tjenesten til min kjære mor, dronningen, sier Charles i en uttalelse fra Buckingham Palace søndag.

– Når vi nå forbereder oss på å ta vårt siste farvel, ønsker jeg rett og slett å benytte denne muligheten til å si takk til alle de utallige menneskene som har vært en sann støtte og trøst for meg og min familie i denne sørgelige tiden, heter det videre.

Altibox-problemer rettet

300.000 Altibox-kunder på Østlandet fikk søndag problemer med internett- og TV-signaler. Rundt midnatt meldte NRK at problemet var løst for alle nettkundene. De som fortsatt opplever problemer, oppfordres til å ta en omstart på ruteren, sier Altibox til kringkasteren.

Oljefondet har lyst på Porsche

Porsche-eier Volkswagens sier Statens pensjonsfond utland – oljefondet – har tegnet seg for Porsche-aksjer til 7,7 milliarder kroner når luksusmerket går på børs, skriver E24. Børsnoteringen skjer 29. september.