Jo, da kaster foreldre og trenere seg rundt og arrangerer et testrenn. Lørdag var en gruppe på 15–20 løpere fra Gjøvik Toten Langrenn (GTL) på Vind skistadion, i tillegg til en like stor gruppe fra klubben.

– Det er beundringsverdig at det frivillige apparatet trår til på en lørdag, men det er også nødvendig. De har jo nesten ikke fått gått et skirenn i vinter, sier Pernilla Egedius, leder i Vind ILs langrennsgruppe.

Anbefalingene fra myndighetene er klare, og Norges Skiforbund har derfor avlyst alle skirenn for barn og ungdom på krets- og nasjonalt nivå.

Det betyr at de aller fleste skiløperne opp til 20 år bare har fått gått et par skirenn i vinter; ett på Natrudstilen tidlig i desember og ett på Lygna rett etter nyttår.

Klubbrenn og testrenn har vært lov å arrangere, såfremt det er innenfor treningsgrupper. Men så var det kulda da – onsdag var det så kaldt på Vind stadion at også klubbrennet måtte avlyses.

– Når det er så flotte forhold som i dag, var det flere som mente vi måtte få til noe, fortsetter Egedius.

Lørdag skulle det vært Madshusstafetten på Vind. Søndag var det terminfestet et cuprenn for juniorløpere i Innlandet. Begge renn ble avlyst. Samme skjebne led også ØTS-sprinten i langrenn, i tillegg til både skiskytter- og alpinrenn rundt omkring.

Ikke en sjanse

Det synes Vind-løperne selvsagt er kjedelig. De skulle gjerne ha konkurrert mot løpere fra andre klubber.

– Det er bra vi får testet oss litt i hvert fall. Nå har det enten vært korona eller for kaldt. Det er litt kjedelig bare å trene, innrømmer Casper Engum Nilsen, som går i 16-årsklassen.

Det er to år yngre Marius Granvold enig i.

– Her får jeg i alle fall prøvd meg litt mot noe som er større, og det er morsomt – selv om jeg ikke har en sjanse til å henge på.

Ludvig Lunde Ragnhildsløkken går også i 14-årsklassen. Han synes det er bra å få trent litt på å konkurrere.

– Men jeg skulle gjerne gått mot løpere fra andre klubber. Det er noe annet å gå klubbrenn, sier han.

Får gå i Førde?

– Vi må prøve å holde litt i gang. Bortsett fra at fire seniorløpere har fått gå i norgescupen, har det vært sparsomt med konkurranser for alle, sier Gry Anita Flugstad i GTL.

Nå håper flere av løperne å kunne gå norgescup i Førde kommende helg. Flere VM-uttatte løpere, både junior, U23 og senior, samt helgas verdenscupdeltakere i Ulricehamn, kan ikke stille.

– Det åpner for at flere juniorløpere, ned til 2002-årgangen, kan få en skikkelig konkurranse, sier Gry Anita Flugstad, som synes det er strålende å kunne få arrangert testrenn under slik forhold.

Røk ut i kvart'n

Og mens de yngste Vind-løperne gikk sprint mot hverandre på hjemmebane, var klubbens nye stjerne, Mathilde Myhrvold, i Sverige. Verdenscupsprinten var den siste konkurransen før VM i Oberstdorf om 14 dagers tid.

Mathilde gikk en bra prolog og ble nummer 18, men hun tapte tid mot slutten og virket ikke helt i toppslag. Midtveis i prologen lå hun nemlig som nummer åtte, under to sekunder bak teten.

I kvartfinalen røk 22-åringen ut etter å ha blitt sist i et meget jevnt og tett heat. Jessica Diggins og Nadine Fähndrich gikk direkte videre, men også tredje- og fjerdeplassen i heatet kvalifiserte for semifinale.

Kristin Austgulen Fosnæs på femteplass og Mathilde på sjette var ikke langt etter – men det holdt ikke helt denne gang for Vind-løperen.