Gå til sidens hovedinnhold

Allehelgenskonsert med Vestoppland kammerkor

Førstkommende søndag er det igjen duket for Vestoppland Kammerkors tradisjonsrike konsert på Allehelgensdag. Under sin dirigent Marit Tøndel B. Weyde og organist Vidar Fredheim byr koret på et knippe vakre perler til stillhet og ettertanke.

Innsendt

På primstaven er 1. November markert med et kors eller et omvendt skip. Dagen blir vanligvis kalt Allehelgensdag/aften og er dagen vi feirer alle helgener og martyrer, både de vi kjenner navnet på og de andre, men ikke mindre viktige. Dagen ble før i tiden også forbundet med vær og vind og noen mente at dersom det regnet på Allehelgensdag ville det vare i 7 uker. Enkelte andre mener at man er sanndrømt natten til Allehelgensdag.

Vestoppland kammerkor ønsker med sin konsert å gjøre ære på de falne og stundom navnløse helgener og martyrer. En av de trofaste sangerne i koret, Helga Feste Hunter, har delt noen av sine tanker rundt denne markeringen, og på spørsmål om hva slags forhold hun har til markeringen av Allehelgensdag, svarer Helga følgende:

– Jeg er glad i Allehelgensdag, og glad for at vi også i vår skandinaviske kultur har laget rom for en dag der vi minnes våre døde. Det føles godt at det er satt av tid til det, og at det er felles for alle. Det er godt å kunne minnes, og også sørge, sammen. Allhelgensdag er en mørk dag som det er fint å kunne ha et fellesskap rundt.

Hva liker du best med korets markering av Allehelgensdag?

– Jeg liker at vi har dette som tradisjon: Det passer nok vår stil og klang godt. Materiale som egner seg til Allehelgensdag skal ha ettertanke, rom, tid, undring, sorg, høytid og takknemlighet over seg. Kanskje også trygghet og styrke. Og kanskje også noen gammeldagse skumle elementer. Det er godt å kunne ha et tydelig tema å jobbe etter, og for oss gjør dette Allehelgensdag til en naturlig dag å holde konsert, avslutter Feste Hunter.

Kommentarer til denne saken