#Alle (vil) med i organisert aktivitet

Fredrik Greve Monsen

Fredrik Greve Monsen Foto:

Av
DEL

Meninger

I løpet av høstens valgkamp hørte jeg noen få politikere og politiske partier uttale seg om idrett og kultur. Personlig mener jeg dette ble snakket altfor lite om. Flere av de få som mente noe, syntes det var viktig «å legge til rette for mer uorganisert aktivitet». Vel og bra tenkte jeg, men hvorfor snakker man så lite om den organiserte aktiviteten som jo er den viktigste leverandøren av uorganiserte aktivitetsmuligheter?

I en undersøkelse ungdata gjorde 2017 viste at 93 prosent av 240.700 ungdommer på ungdomstrinnet og videregående skole deltar eller har deltatt i organisert idrett i løpet av livet. I tillegg kommer alle andre organiserte fritidstilbud som for eksempel musikkorps, kulturskole, teater osv. Dette var en stor økning på hele 22 prosent fra tilsvarende undersøkelse i 2002.

Utviklingen er krystallklar, selv om jeg også mener det er viktig å fremheve viktigheten av den uorganiserte aktiviteten. På Raufoss har vi blant annet Åsløypas Venner som er en fantastisk gjeng, de jobber året rundt for å legge til rette for godt turterreng. Der de merker og rydder stier og setter ut krakker og sittegrupper på de fineste utsiktsplassene. Ingen skoler bygges uten nærmiljøanlegg med gode muligheter for fysisk aktivitet også etter skoletid, ingenting gleder meg mer enn når jeg ser barn og unge som holder på der. Dessverre er det ikke så altfor ofte mange steder.

Selv om mange unge fremdeles faller ut av organiserte aktiviteter, er det ikke slik at de automatisk får en strålende aktiv tilværelse med ei svindyr skaterampe og et klatrestativ. Jeg tenker at vi må bli flinkere til å organisere gode miljøer. Vil ikke ungdom konkurrere eller trene mye må vi akseptere det, men vi må ikke slutte å bry oss om miljøet der de vil drive sin aktivitet, og bidra til å bygge meningsfulle felleskap på deres premisser. Ikke fordi vi må, men fordi vi vil.

Organisering er en bra ting, enten det er i arbeidslivet eller i foreningslivet

Poenget mitt er som sagt at den uorganiserte aktiviteten ofte er et resultat av den organiserte. I den organiserte aktiviteten lærer du deg selv å kjenne. Det er en sosial møteplass der vennskap knyttes, nettverk bygges og sosiale ferdigheter utvikles. Deltakerne får drive med aktiviteter de liker og utvikler ferdigheter som gir mestring og glede. Aktiviteten blir veiledet av kompetente frivillige eller ansatte som sørger for trygghet og stabilitet.

Det man lærer og opplever i den organiserte aktiviteten lærer man ingen andre steder, her er man fordi man har lyst og er interessert. Derfor må man legge til rette for eksisterende tilbud blir enda bedre ved å bygge/utvikle anlegg og utstyr, og rekruttere og utvikle enda flere trenere, instruktører og gode ledere innenfor de ulike aktivitetene.

Et eksempel fra eget idrettslag – Raufoss IL Fotball. Vi har siden 1999 hatt en innendørs fotballhall hvor dørene har stått åpne fra kl. 07.00 om morgenen og til kl. 23.00 om kvelden. Her har det vært organisert fotballtrening fra kl. 16.00-23.00 hver dag i 20 år, men mellom og på siden av den organiserte aktiviteten har det alltid vært folk i alle aldre som har lekt og spilt uorganisert fotball. Alt dette kan skje fordi et organisert ledd (i dette tilfellet Raufoss Fotball) – legger til rette for det.

I 2018 samlet vi idretten i Vestre Toten kommune til #ALLEMED-LØPET som ble arrangert i Raufosskogen. Over 400 små og store deltok i folkefesten.

Vi ser viktigheten av at alle barn og unge som vil skal få være en del av den organiserte aktiviteten uavhengig av foreldrenes økonomi eller prioriteringer.

Idretten i Vestre Toten er på nytt samlet, og den 15. oktober går #ALLEMED-LØPET 2019 av stabelen. Denne gangen er start- og målgang på Amfi Raufoss.

Bli med og lag en ny folkefest og støtt en viktig sak!

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags