Til deg som er ikke-digital og leser dette i papiravisa, og til deg som kjenner en som er det: alle som vil skal få stemt i folkeavstemninga.

For å stemme, i perioden 10 .-17. februar, i den rådgivende folkeavstemningen om å videreføre eller dele fylket, så trenger du Bank ID. Dette får du ikke fiksa over natta, så du bør allerede i dag gjøre deg klar og bestille dette. Det må du bestille via banken din.

Hvis du ikke har det fra før, så krever kanskje banken at du møter opp personlig i banken fysisk med gyldig pass. Det betyr at du allerede nå bør starte å lete frem passet. Ofte finner man for sent ut at passet er utløpt, og da begynner du allerede å få dårlig tid, for da må du først til en politistasjon fysisk for å få bestilt nytt pass og vente på at det kommer. Først da kan du gå i banken og bestille Bank ID.

Er du under 18 år må du også involvere foreldrene dine for å få bestilt Bank ID og du må også ha gyldig pass. Det er på grunn pandemien at det må gjennomføres digital folkeavstemning, men som du kan lese her, blir dette ikke en heldigital prosess for mange.

Alt dette kunne selvsagt ikke partiene som stemte for en folkeavstemning midt i en pandemi og midt i kommunenes kapasitetskrise tenke seg til eller lytte til råd om å unngå.

Etter å selv ha gjennomført digitale avstemninger, landsmøter og årsmøter heldigitalt så vet jeg at veien til å lykkes og å få flest mulig med, er å øve og trene. Jeg stiller gledelig opp for alle som trenger hjelp til å øve seg og få en innføring.

Det er viktig å bidra til å få flest mulig til å stemme for å gi et viktig og godt råd til fylkestinget som tar en endelig avgjørelse i slutten av februar, om å videreføre eller dele fylket vårt.

Her må vi alle trå til og vi trenger mange frivillige som kan hjelpe til nå, for kommunene våre står midt oppe i en kapasitetskrise og en koronakrise.

Snakk med de rundt deg, oppfordre de til å stemme og spør om de har Bank ID og om de trenger hjelp å stemme.

Da skal vi alle se at hele Innlandet får et digitalt løft og medmenneskelig løft for folk i alle aldre.