(Nettavisen) – Årsaken til at mange norske bønder ikke produserer matkorn er fordi det ikke er spesielt lønnsomt. Det sier Anders Nordstad, tidligere generalsekretær i Norsk Bonde- og Småbrukarlag til Nettavisen.
Hvete utgjorde 82 prosent av alt forbruk av matkorn i Norge i fjor. For å dekke behovet importerer vi korn med ulike typer kvaliteter, som deretter blandes med norsk mel for å oppnå riktig kvalitet.
Regn vasker ut proteinet av hveten
Norge har alltid importert korn. Fra 1927 til 1995 importerte vi korn gjennom Statens Kornforretning, før de byttet navn til Landbruksdirektoratet. Frem til 1970 var det Canada og USA som leverte dyrebare korn til norskt brød og bakst.
Produksjon av matkorn krever både mer tilførsel av kunstgjødsel og større innsats fra bonden enn fôrkorn. Det norske klimaet med mye regn på høsten kan spolere en hel avling.
– To uker med regn i august og september vil kunne vaske ut proteinet av hveten som må til for å holde matkvalitet. Dyrking av matkorn er en stor risiko. Er værgudene i mot deg sitter bonden igjen med tap, sier han.
– Hva skjer hvis du baker brød av fôrkorn?
– Det er ikke farlig å spise fôrkorn, men brødet vil ikke heve seg, men det egner seg helt fint til flatbrød og knekkebrød. Vi får ikke de luftige brødene vi er vant til, sier Nordstad.
Krigen gir problemer med gjødselproduksjon
Russland er en svært viktig leverandør av livsviktige næringsstoffer som fosfor, kalium og nitrogen til gjødselproduksjon. Landet står for 25 prosent av de viktige innsatsfaktorene.
Mineralene er livsnødvendig for å produsere gjødsel til verdens matproduksjon. Uten næringsstoffene kan ikke planter vokse.
Vestens sanksjoner har derfor rammet Yara, som er verdens største produsent av gjødsel.
Selskapet uttrykket stor bekymring da Russland gikk til krig mot Ukraina 24 februar. Konsekvensene av krigen er at Yara sliter med å tak i innsatsfaktorene og får ikke produsert nok kunstgjødsel.
Dermed har prisene på kunstgjødsel gått i været. Sammen med økte priser på drivstoff og energi har det blitt langt dyrere å drive med jordbruksproduksjon siden krigsutbruddet.
Historiske hvetepriser
Norge har de siste to årene importert rundt 40 prosent mathvete, ifølge tall fra Landbruksdirektoratet. Mellom 2009 og 2019 importerte vi mer enn halvparten av all mathvete brukt i Norge.
Dermed var andelen norskprodusert mathvete i 2021 det høyeste på tretten år.
Norsk matforsyning er dermed helt avhengig av importert korn fra blant annet Tyskland og Polen.
Russland er verdens største eksportør av korn, men Norge er ikke avhengig av kornimport fra verken Russland eller Ukraina.
Konsekvensene av krigshandlingene i Ukraina er først og fremst uro i råvaremarkedet som igjen øker prisene på blant annet korn.
Russlands invasjon i Ukraina sendte hveteprisene rett opp. Prisen på hvete nådde historiske høyder 7. mars med en økning på 67 prosent siden april i fjor.
Etter 7. mars falt prisene med 16 prosent før de igjen har tatt seg opp. Det viser tall fra Trading Economics.
– Brødet i butikken skal se og smake likt året rundt, samtidig som at bakingen hjemme skal gi godt resultat hver gang. Vi er derfor helt avhengig av å importere korn med riktig kvalitet for å levere til våre kunder, uttalte Jan Erik Eikeland, markedsdirektør i Norgesmøllene til Nettavisen før jul.
Både proteinnivå, størrelse på kornet og hvor mye vann kornet tar opp i seg, er avgjørende for melets bakekvalitet, og om det skal brukes til brød, kjeks eller pizza for eksempel. Det er grunnen til at Norge importerer korn med ulike typer kvaliteter, som deretter blandes med norsk mel for å oppnå riktig kvalitet, forklarte Eikeland.

Her får hytteturistene servert portvin til nattverden

– Jeg må jo ha mat selv om det koster skjorta
