Det rørte langt inn i hjerterota da Maren Lundby fikk alt til å stemme og ble tidenes første verdensmester i stor bakke for kvinner. På flere måter enn fordi hun tar påkjenningen med å gå opp løypa for alle de som kommer etter. 26-åringen fra Bøverbru er først og fremst en av våre virkelig store idrettsutøvere. Et multitalent som har elsket skihopping så høyt at historien sier hun som liten måtte bæres gråtende hjem fra bakken da det var på tide å dra hjem til julekveldsmiddagen. OL-vinneren og verdensmesteren har en indre motivasjon som har ledet henne gjennom utallige stadier av langsiktige treningsplaner, opptrening og tilpassing av livet for øvrig. Alt for å nå de målene hun har satt seg, og finne glede langs veien.

Alle kan ikke bli verdensmester. Men alle trenger en indre drivkraft. Et ønske om å gjøre noe, få til noe, være noe – som hjelper til å løfte blikket over dørstokkmila og baken opp av sofaen, når det trengs. Slik som nå.

Mens vi nærmer oss ettårsdagen for nedstengingen av landet, sitter utallige idrettslag trenere og foreldre rundt i landet og er bekymret for barn og unge som ikke har kunnet trene som vanlig på mange måneder, og knapt nok har fått konkurrere eller spille kamper siden pandemien brøt ut. Det gjør naturligvis noe med motivasjonen.

Vi er dypt bekymret for hvordan pandemien vil virke inn på deltakelsen i idretten, og hva det på sikt kan bety for den generelle folkehelsa – med alt det innebærer.

Ett år går fortere jo eldre man bli. For et barn kan 12. mars 2020 være en evighet siden. Vi kan ikke forvente at alle en gang på andre siden av sommerferien er klare til å ta opp tråden der den glapp, verken sosialt eller sportslig. Den omkostningen kan ikke måles i penger – ennå. Men kanskje begynner den allerede å gjøre seg gjeldende i de voksende køene inn til barne- og ungdomspsykiatrien, der flere hundre barnepsykologer nylig trykte på alarmknappen i et felles varsko.

Vi trenger motiverte ungdommer med mål i livet. Og vi trenger mer enn noen gang forbilder. Som en grensesprengende Maren Lundby. En som viser at det som virker umulig faktisk kan la seg gjøre.