De har lagt et tungt år bak seg, men nå er behandlingshjemmet på nytt fylt opp av klienter

Foto:

Artikkelen er over 1 år gammel

Kildevangen behandlingssenter for folk med rusproblemer hadde smekk fullt belegg i januar. Av 13 klienter var 12 kvinner. Sykepleieryrket er mest representert blant de 130 som behandles i året.

DEL

Kildevangen har selv hatt store problemer, men på en annen måte enn rus. Våren 2015 ble et underslag på 2,1 millioner kroner oppdaget. Det endte naturligvis med oppsigelse på dagen for betrodd medarbeider og medeier.

– I fjor kom vi til enighet med vedkommende. Avtalen er konfidensiell. Men den handler om penger og tilbakebetaling, opplyser Svein Bjørnar Amsrud fra Nordlia. Han er styreleder, faglig leder, og eier Kildevangen sammen med daglig leder Roger Granberg, Skreia. De har like stor eierandel.

En tung periode

I en periode på ett år fra sommeren 2015 hadde Kildevangen en tung periode. Ledelsen sier den var tung fordi behandlingssenteret ikke var i økonomisk stand til å markedsføre behandlingstilbudet for rusavhengige etter underslaget.

– Det var stillstand. Heldigvis er denne perioden over. Vi er og skal være synlige på Norgestoppen, bemerker Roger Granberg med et smil. Norgestoppen nevner han fordi Kildevangen var «kåken» til Inger Lise og Terje Rypdal i mange år. De bygde og solgte for omtrent 30 år siden. Kallenavnet oppsto fordi totenjinta Inger Lise nesten var fast gjest på Norgestoppen med sine sanger.

Sykepleiere

Som årene gikk ble Kildevangen solgt og gjort om til behandlingshjem for rusmisbrukere. Senteret har fire terapeuter medregnet eierne. Det har åpnet 24 timer i døgnet året rundt, opplyser ledelsen.

– Vi har omtrent 130 klienter i løpet av året. De investerer for å få tilbake helse, jobb, familie og trivsel. Omtrent 90 prosent av klientene er her på grunn av alkohol. Rusmisbruk fins i alle samfunnsgrupper, ikke minst i helsevesenet. Overleger, leger, sykepleiere og andre er ofte representert. Sykepleiere er på klienttoppen, forteller Amsrud og Granberg.

Styreleder Amsrud sier «krise er gullet». Da tar noen initiativ for å kunne hjelpe og få noe gjort.

Flere damer

13 klienter fra alle kanter av landet i januar er på grensen av det Kildevangen kan ta i mot.

– Flere og flere damer kommet til behandlingssenteret, fra 20-års alderen til godt over 70 år. Når vi har så mange fra helsevesenet, spesielt sykepleiere, er det fordi mange er slitne og preges av det vi kaller utbrenthet. Ved slike tilstander er alkohol og rusmisbruk ofte kommet inne i bildet.

Svein Bjørnar Amsrud sier flere og flere damer kommer rett og slett fordi det er lettere for dem enn menn å søke hjelp.

Sprekkopphold

Hvor mye et opphold på fem, seks uker koster, ønsker ledelsen ikke å gå ut med.

Styreleder sier det er en investering. De aller fleste blir kvitt sin rusavhengighet. Da sparer man raskt inn hva det koster å kjøpe alkohol.

– Færre og færre må på det vi kaller sprekkopphold, noe vi naturligvis synes er positivt. Men vi kjører ettervernskurs fire ganger i året, og har samarbeid med Ettervern Norge i Jevnaker (tidligere Vangseter).

Artikkeltags