Vi kjøper mindre brennevin, men mer akevitt

TRADISJONER: Gammel Opland er den klare julefavoritten med over dobbelt så høyt salg som den nest mest solgte. (Arkivbilde)

TRADISJONER: Gammel Opland er den klare julefavoritten med over dobbelt så høyt salg som den nest mest solgte. (Arkivbilde) Foto:

Artikkelen er over 1 år gammel

Vi drikker stadig mer alkohol, og en av drikkene som øker mest er akevitt. Gammel Opland er den klare julefavoritten.

DEL

– Salget av akevitt øker mest blant alt brennevin i Norge. I fjor kjøpte vi flere edle dråper enn noen gang. Fra 2015 til 2016 økte salget med tre prosent. Det var en større økning enn for alle de andre brennevinstypene, opplyser Arcus i en pressemelding.

Økningen i akevittsalget har vært kraftig siden 2000. Ifølge Arcus er salget av whisky, gin og konjakk mer stabil, ifølge Arcus. Ifølge opplysninger i ruspolitisk handlingsplan i Gjøvik har brennevinsomsetningen gått noe ned, mens omsetningen av øl, vin og rusbrus øker.

Drikker mer øl

Statistikken for Gjøvik de siste åtte årene viser at salget av øl/rusbrus og vin øker jevnt og trutt på utesteder og restauranter. Mens det i 2008 ble solgt 139.372 liter øl/rusbrus, ble det i fjor solgt 170.370 liter. Vinomsetningen i samme periode har økt fra 19.097 til 48.822 liter, mens brennevinsalget på utesteder og restauranter har økt fra 3612 til 5431 liter.

På Vinmonopolet i Gjøvik er det nedgang i salget av vin, brennevin og sterkvin fra 2010 til 2016. Vinsalget har gått ned fra 447.250 liter til 419.251 liter, mens brennevinsalget har gått ned fra 108.465 liter til 90.108 liter. Ølsalget har derimot økt kraftig fra 5598 liter til 13.357 liter.

Når det gjelder akevitten, som mange er glad i som tilbehør til julemat, er det mange varianter i Vinmonopolets hyller. Gammel Opland, Gilde Juleaquavit og Løiten Linie er blant Vinmonopolets bestselgere.

Julefavoritt

Gammel Opland er den klare julefavoritten med over dobbelt så høyt volumsalg som nummer to på listen. I 2016 solgte Vinmonopolet på landsbasis 236.000 liter av klassikeren.

Ivan Abrahamsen i Arcus, som har laget årets juleakevitt, mener at salget skyldes at nordmenn verdsetter tradisjoner – særlig i juletiden.

-Selvsagt er det gøy med alle de nye destilleriene, men også i år ser vi at nordmenn foretrekker de tradisjonsrike merkene. Tradisjon er viktig i julen, og for veldig mange er det Gammel Opland som gjelder, sier Abrahamsen.

Originalresepten til Gammel Opland dateres tilbake til Gjøvik i 1872, og dagens produksjon – 145 år etter – følger samme oppskrift. Akevitt er vanligvis lagret på fat i seks måneder før de kommer i butikken, men Gammel Opland har ligget til lagring i 24 måneder. Det er disse fatene som gir Gammel Opland den unike fargen og gode smaken.

Artikkeltags