Gå til sidens hovedinnhold

Aldri mer 22. juli

Artikkelen er over 1 år gammel

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Åtte år har nå gått siden en av de mørkeste dagene i Norges historie. Dagen da 77 uskyldige mennesker ble drept av en etnisk norsk høyreekstremist. Et vondt minne som vi aldri ønsker å gjenoppleve. Vi må alle bidra til at terrorangrep som 22. juli 2011 ikke skal skje igjen.

I sommer har jeg på nytt lest biografien Et kvart liv om Håvard Vederhus, forfattet av gjøvikenser Hans Olav Lahlum, som en påminnelse om at Norge mistet flere av våre største politiske talenter for åtte år siden. Håvard var fylkesleder i AUF i Oslo, og vi to var kolleger i studentpolitikken og jobbet sammen i Velferdstinget i Oslo.

Biografien skildrer større og mindre hendelser i Håvard sitt altfor korte liv, blant annet den kuriøse sjakkprestasjonen da 9 år gamle Håvard slo 8-åringen Magnus Carlsen i Sjakk-NM i 1999 på Gausdal Høifjellshotell. Men boka får også fram et moderne syn på et flerkulturelt og inkluderende samfunn, gjennom Håvard sine egne ord om hovedstaden: « ... en samlet by, en by hvor alle får gå i en god skole og får læreplass på yrkesfag ... En by hvor alle går sammen om å sette en stopper for utryggheten». Han ønsket at Norge skulle være et flerkulturelt og flerspråklig samfunn med fri rett til religionsutøvelse.

Høyreekstremismen er på frammarsj, både i Europa og andre deler av verda. De lar seg provosere av visjoner som det Håvard hadde, og de bygger sin politikk på rasisme, polarisering og å sette grupper opp mot hverandre. Derfor er det avgjørende at vi som står for en annen utvikling finner gode løsninger som folk tror på og slutter opp om.

Vi må konfrontere all form for diskriminering og urettferdighet, og vi må utjevne forskjeller som gir grobunn til frustrasjon og sinne. Hatytringer og hatkriminalitet er uakseptabelt, men dessverre ser vi at språkbruken blir hardere både på nett og i det offentlige ordskiftet. Til tross for at vi er mange som ønsker å verne om norske verdier og demokratiet vårt, så er det ytterliggående miljøer som opplever økt oppslutning også på norsk jord.

Det er en skuffelse og en erkjennelse at vi som samfunn ikke har klart å få bukt med holdningene bak terrorangrepet i 2011. Vi har ikke har gjort nok for å utfordre og bekjempe høyreekstremismen i samfunnet vårt. Forskjellene i samfunnet vårt øker, og dette bidrar til at avstanden mellom folk øker og motsetningene blir større. Det blir derfor ekstra viktig å bygge sterke fellesskap der alle er inkludert, og at alle faktisk opplever det slik, i tråd med Håvard sin framtidsvisjon.

Norske myndigheter må nå ta grep for å hindre et nytt angrep på norsk jord, fordi vi må holde fast på vår lovnad om «aldri mer 22. juli». Det handler om å ta nødvendige grep for å ruste opp beredskapen, men det viktigste er å ta grep om samfunnsutviklingen slik at vi forebygger mot høyreekstremisme og bygger et inkluderende samfunn for alle.

Kommentarer til denne saken