Det er ventet kraftige regnbyger på Østlandet fredag. Meteorologene har sendt ut gult farevarsel, og det er fare for både oversvømmelser, jord- og flomskred.

Det kan dessuten bli lyn, torden, hagl og kraftige vindkast, varsler meteorologene. De anbefaler å rense dreneringsveier og stikkveier slik at vannet kan renne unna, samt å koble fra elektriske apparater.

Det kan dessuten bli vanskelige kjøreforhold på grunn av alt overvannet.

Store variasjoner

Det er store variasjoner i både intensiteten og varigheten av bygene, og meteorologene advarer om at været kan endre seg raskt.

– Det er lurt å følge med på Yr for å se om bygene er på vei mot deg, tvitrer de.

I Vestoppland har allerede flere merket litt til bygeaktiviteten. Ifølge Meteorologisk institutt har blant annet allerede vært noe bygeaktivitet i området rundt Randsfjorden.

Akkurat nå skinner sola over Gjøvik, men vakthavende meteorolog Hanne Beate Skattør ved Meteorologisk institutt advarer om at det kan skifte raskt.

– Akkurat når bygene kommer til Gjøvikregionen er vanskelig å si, men det er gode sjanser for at de kommer også dit, sier Skattør til OA i 12-tida.

Kan bli mye overvann

Hvor mye regn som kommer med bygene og hvor de passerer er vanskelig å anslå.

– Med noen byger kan det komme 15 millimeter nedbør på en time. Da har vi relativt kraftige sommerbyger. Om det varer i to timer blir det 30 millimeter og det er ganske mye vann, konstaterer Skattør.

Hun opplyser at bygene kan ramme i skogen eller byen og at konsekvensene av dem vil variere ut fra hvor de passerer.

– Regner det i skogen får det ikke noe særlig konsekvenser, men i byen kan det bli overvann og danne seg dammer, sier Skattør.

Med bygene kommer det trolig også noe tordenvær, men de store kraftige tordensystemene blir det ikke denne gang. Spredt torden må man imidlertid regne med.