Gå til sidens hovedinnhold

Akevittfestivalen bidrar til byutvikling

Artikkelen er over 2 år gammel

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Det er nå niende år på rad setter vi fokus på norske mat- og drikketradisjoner. Festivalen er blitt en stor folkefest på Gjøvik – og samler folk i alle aldre som ønsker å nyte et godt måltid, bli kjent med vår matkultur og kjenne på både pulserende byliv og samvær med venner og kjente. Hos oss skal den gode smaken kjennes gjennom faglig kompetanse og kvalitet på alt fra innhold i boder til arrangementer på byens restauranter. Gled deg!

Det er et lite paradoks at avholdsmannen Christopher Hammer er blitt kalt «akevittens far». Sent på 1700-tallet beskriver Hammer i flere bøker hvordan den norske bonden skal sikre selvberging av potet som råvare for å besørge egen produksjon av brennevin. Siden den gang har akevitten fått fotfeste som en særegen, norsk kvalitetsdrikk, både nasjonalt og internasjonalt. I tillegg til å skape entusiasme rundt lokale matopplevelser, skal Norsk Akevittfestival blant annet bidra til at folk har mulighet til å oppleve håndverket og smakene som finnes i den norske «akevittfloraen».

Vi vil også benytte anledningen til å gratulere Hoff potetindustri med sitt 175-årsjubileum i 2019. Hoff og Holmen Brænderi er selve symbolet på norsk tradisjoner innen spritproduksjon.

Hva er vel mer passende enn at Bjørn Iddberg,vår ordfører gjennom tolv år, foretar en av sine siste oppgaver før han trer av, og åpner den niende festivalen på Gjøvik. Den offisielle åpningen går av stabelen torsdag 10. oktober kl. 18:00, og avholdes i år på det historiske og ærverdige Samfundet.

Norsk Akevittfestival skal la drikke- og mattradisjoner gå hånd i hånd. Vi bor midt i matfatet og det bugner av store, mellomstore og mindre matprodusenter rundt Mjøsa. Og i år skal det yre av boder og matopplevelser nedover Storgata og hele veien til CC Gjøvik.

Analyser stadfester at mat er en viktig faktor for reisevalgene i 2019, og det er en stigende interesse for lokalt forankrede og autentiske matopplevelser. Det handler kort fortalt om å få komme nær det lokale, der hvor maten produseres og få dypdykk i matkulturen. Fagseminaret Mersmak retter seg mot aktører innen matproduksjon (jordbruk), småskala produsenter, næringsmiddelindustri og HORECA. Målsettingen med seminaret er å inspirere og stimulere til økt fokus på matkulturopplevelser og -tilbud i regionen. Kort sagt; flere lokale produkter, spesialiteter og retter på bordet!

I år er festivalens faste festivalakevitt blitt laget ved Atlungstad håndverksdestilleri, hvor far og sønn Heuch har testet og smakt seg frem til GROM – vår egen festivalakevitt. I tillegg produseres årets utgave av den alkoholfrie snapsen Amtmannens Lille Milde på Lena, hos Thors. Dette gjøres i samarbeid med utvikler Ditlevines Utsikt i Vestre Toten, som benytter lokale ingredienser som smakstilsetning.

Årets spennende nyvinning skal få flere kan komme til Gjøvik og selv sørge for tak over hodet. Tiltaket er et samarbeid med Hagen Bil AS som er en av regionens største bobilforhandlere. AquaCamp er fulltegnet og vi gleder oss til å huse festivalstemte gjester på Huntonstranda.

Norsk Akevittfestival har igjennom årenes løp fått besøk av flere av Norges fremste og mest kjente navn innen akevitt og mat. Eyvind Hellstrøm er blitt fast deltager og en god ambassadør. Han stiller med egen akevitt og setter sitt preg på noen av byens restauranter.

Det samme gjør destillatør Halvor Heuch, som har vært en viktig støttespiller i utviklingen av det faglige innholdet i Norsk Akevittfestival helt fra oppstarten, i tillegg er det flere kjente gjestekokker rundt om på byens restauranter denne helgen.

I festivalteltet på Jernbanetorget vil det foregå konserter på kveldstid og vi er stolt av å ønske velkommen til Spelloppmaker og Staysman & Lazz på fredagen og Stage Dolls og Return på lørdagen. I tillegg finner du et festivaltelt utenfor Fahlstrøm Bar & Grill.

Festivalen er mulig takket være en rekke gode samarbeidspartnere og frivillige som jobber utrettelig. Flere lokale bedrifter er viktige sponsorer og leverandører av varer og tjenester. Uten disse hadde det ikke vært mulig å gjennomføre årets arrangement. Samarbeid med næringslivet og bidrag fra det offentlige er avgjørende for langsiktig utvikling med høye krav til kvalitet.

Vi retter en stor takk til næringslivet, det offentlige, alle samarbeidspartnere og bidragsytere – og ikke minst til festivalstyret. Vi håper alle føler stolthet over byen og over arrangementet.

Med Gjøvik som arena skal festivalen sette Innlandet på kartet på en positiv måte. Festivalen skal imøtekomme høye krav til kvalitet og gi alle en god opplevelse. Festivalen skal gjennomføres innenfor rammene gitt av myndighetene og som følger av norsk alkohollovgivning. Vårt mål er ikke å promotere alkohol eller spesielle øl- og akevittmerker, men å formidle den fantastiske mat- og drikkekulturen vi har i Innlandet.

Byen vår Gjøvik står bak Norsk Akevittfestival. For oss har festivalen blitt et stort og viktig arrangement, og er et redskap for by- og sentrumsutvikling. Festivalen bidrar til fokus på byen langt utenfor Gjøviks grenser, i tillegg til en lang helg med yrende folkeliv og besøk fra fjern og nær. Vi tør å si at vårt arbeid med festivalen er ett av mange bidrag til en positiv utvikling av byen. Vi er stolte av å være en bidragsyter i byutviklingsarbeidet og vil jobbe hardt og ydmykt for videre positiv utvikling.

Vi ønsker alle hjertelig velkommen til Norsk Akevittfestival, Mætt ta mat og helgens opplevelser, og gleder oss til å vise frem byen fra sin beste side!

Velkommen til Norsk Akevittfestival!

Kommentarer til denne saken