Gå til sidens hovedinnhold

74 kommuner var uten fungerende smittevernplan uker før virusutbruddet – fire av kommunene var i tidligere Oppland

Gjøvik, Vestre Toten, Etnedal og Søndre Land var blant kommunene som hadde foreldet planverk.

Den første uka i februar manglet 74 norske kommuner en smittevernplan eller hadde et utdatert planverk, melder Aftenposten.

Da koronavirusutbruddet ble erklært som en global folkehelsekrise 31. januar, ga Helsedirektoratet fylkesmennene i oppdrag å finne ut av hvilke kommuner som manglet eller hadde en utdatert smittevernplan.

Ba om oppdaterte planer

En sammenstilling av rapportene fra fylkesmennene som Aftenposten har fått tilgang til, viser at 252 kommuner hadde en oppdatert og velfungerende smittevernplan, mens 74 kommuner manglet eller hadde et planverk som var utdatert eller som trengte oppfølging av andre årsaker.

– Alle kommuner burde hatt smittevernplan på det tidspunktet vi spurte, men enkelte hadde ikke det. Derfor var det viktig for oss å umiddelbart be disse kommunene oppdatere planene, slik at de var best mulig forberedt på det som kom, sier helsedirektør Bjørn Guldvog til avisa.

Lokale kommuner

I Innlandet hadde 30 av kommunene en velfungerende smittevernplan, mens 16 kommuner trengte oppfølging fra Fylkesmannen i Innlandet.

Ifølge Aftenposten hadde Etnedal, Søndre Land, Vestre Toten og Gjøvik i tidligere Oppland foreldet planverk.

Ifølge Helsedirektoratets sammenstilling manglet for eksempel over halvparten av kommunene i Nordland et velfungerende planverk, og i Trøndelag trengte 14 kommuner oppfølging på grunn av kommunesammenslåing.

På den andre siden hadde alle kommunene i Oslo, Viken, Vestland, Vestfold og Telemark planene sine i orden.

(©NTB/OA)

Kommentarer til denne saken